Τραγωδια · review

Ελενη του Ευριπιδη

20150907_194715

Την ωραια Ελενη ολη την γνωριζουμε απο τα σχολικα μας χρονια.Η απιστη γυναικα του Μενελαου,που την κλεβει ο Παρης μαγεμενος απο την ομορφια της και την παει στην Τροια.Πολλοι την κατηγορησαν οτι εφταιξε για τον πολεμο που κρατησε χρονια και στοιχησε πολλες χιλιαδες ζωες.Ο Ευριπιδης ομως μας λεει  μια αλλη ιστορια,μια ιστορια που βγαζει την Ελενη αθωα και θυμα των σκληρων παιχνιδιων τον θεων.

Η Ηρα,η Κυπριδα και η Αθηνα εβαλαν τον Παρη να διαλεξει την πιο ομορφη απο τις τρεις θεες,μα η Κυπριδα ηταν πιο πονηρη απο ολες και εταξε στον Παρη την Ελενη την ομορφη για γυναικα του και ετσι εκεινος διαλεξε εκεινη.Ξεκινησε και αυτος να παει να βρει το επαθλο του αλλα η Ηρα θυμωσε πολυ που η Κυπριδα την νικησε και εκλεψε την Ελενη και την εστειλε στην Αιγυπτο και στο Παρη εδωσε ενα αντιγραφο της φτιαχμενο απο αερα.Στην Αιγυπτο την φιλοξενησε ο Βασιλιας Πρωτεας,καλος και δικαιος.Με την υποτιθεμενη αρπαγη της Ελενης ξεκιναει ενας φοβερος πολεμος,αφορμη για να ξεκαθαρισει το ανθρωπινο γενος ο Διας μιας και “μαζευτηκαν πολλοι”,που κραταει πολλα χρονια (δεκα εαν δεν κανω λαθος!).Αυτα τα χρονια η Ελενη ζει δυστυχισμενη στην αυλη του Πρωτεα,παραμενοντας πιστη στον Μενελαο.Οταν ομως πεθαινει ο Πρωτεας ο γιος του ο Θεοκλυμενος θελει για γυναικα του την ομορφη Ελενη,αλλα τα σχεδια του τα χαλαει η αφιξη του Μενελαου.

Δεν εχω διαβασει καμια τραγωδια μεχρι τωρα,εχω την Αντιγονη μισο διαβασμενη,και  μπορω να πω οτι ενω μου αρεσε παρα πολυ η Ελενη,δεν την βρηκα πολυ..τραγικη.Διαβασα ομως στην αρχη του βιβλιου οτι ο Ευριδιπιης ηταν καινοτομος και ξεκινησε ενα νεο ειδος τραγωδιων διαφορερικο απο αυτο που μεχρι τοτε γραφοντουσαν.

Το επομενο που θα διαβασω ειναι το Οιδιπους επι Κολωνω του Σοφοκλη.Ενω θα βαλω και στην λιστα μου την Μηδεια του Ευριπιδη και την Ηλεκτρα του Σοφοκλη (εκει να δεις τραγωδια!).

7 thoughts on “Ελενη του Ευριπιδη

  1. Εμένα μ’αρέσει πολύ το αντίστοιχο ποίημα του Σεφέρη για την Ελένη του Ευριπίδη (ίσως πιο πολύ από την τραγωδία 😉 )

    Liked by 1 person

      1. Ναι μπορείς να το βρεις και online είναι ανατριχιαστικά αλληγορικό για τον άνθρωπο και την τρέλα του πολέμου…

        Like

  2. Εντάξει, στο τέλος θα μας πορώσεις κι εμάς με τις τραγωδίες! 🙂

    Η Ελένη του Ευρυπίδη ίσως να μην σου φάνηκε πολύ τραγική γιατί – όπως μας είχαν μάθει και στο σχολείο – ο Ευρυπίδης λέει μια ιστορία στην οποία προσπαθεί να “χαϊδέψει” και να δικαιολογήσει την Ελένη (η οποία ιστορικά έχει βγάλει κακό όνομα λόγω του Πάρη) και ν’ αποδείξει πως δεν ήταν τελικά αυτή η “αλήτρα” της ιστορίας. Γι’ αυτό και σ’ όλο το βιβλίο την βγάζει λίγο ταπεινό, κατατρεγμένο χαμομηλάκι (σόρυ κιόλας ρε Ευρυπίδη) που θα κάτσει να περιμένει ως το τέλος της ζωής της τον Μενέλαο, τον μοναδικό άντρα που στ’ αλήθεια αγάπησε και πόθησε. Ε, οκ, πόσο τραγικό να είναι δηλαδή τ’ ότι κάθεται σε μια αυλή ενός βασιλιά στην Αίγυπτο και κάνει διακοπές; (Συγνώμη και πάλι Ευρυπίδη!).

    Αν μου επιτρέπεις, το τραγικό κι εδώ και στην Οδύσσεια (την οποία υπέρ-λατρεύω) είναι η ανάγκη των δημιουργών να “ελέγξουν” μέχρις εσχάτων την γυναικεία σεξουαλικότητα. Η Πηνελόπη περίμενε 20 χρόνια τον Οδυσσέα παρ’ όλο που οι μνηστήρες λυσσούσαν ενώ η Ελένη περιμένει απελπισμένη τον Μενέλαο απωθώντας τον Θεοκλύμενο (καταλαβαίνεις που το πάω). Για να είναι μια γυναίκα ηθική πρέπει απλά ποτέ να μην ενδώσει σε κανέναν άλλον πέρα απ’ τον άντρα της. Γούστο και καπέλο του Οδυσσέα που απαύτωσε ότι θηλυκό βρήκε ενώ ταξίδευε 10 χρόνια, αλλά φτου κακά αν τολμούσε η βασίλισσα Πηνελόπη να κάνει κάτι τέτοιο μες το ίδιο της το παλάτι! Τέλος πάντων, ως γνωστόν οι τραγωδίες αποσκοπούν αλλού κι όχι στο να υμνήσουν τα ίσα δικαιώματα των δύο φύλων, άρα σταματώ εδώ το φεμινιστικό παραλήρημα μου 🙂

    Liked by 1 person

    1. Χα!Υπεροχο το σχόλιο σου και φοβερά ελλιπής η κριτικη μου.Ασχετα με το τι πιστευουν οι πολλοι,στην Αρχαία Ελλαδα υπήρχε κατα πίεση της γυναικας,ουτε ειχε δικαίωμα στην ψηφο νομιζω. Για εμανα κορυφαια τραγωδιες *σκοπευω να την διαβασω συντομα* ειναι η Αντιγονη,Ηλεκτρα και γενικά η επιτροφη του Αγαμέμνονα.Και η ιστορία του πατερα του κτλ.Νομίζω οτι η Αντιγονη πχ ηταν μια δυνατη γυναικα.

      Liked by 1 person

      1. Συμφωνώ για Αντιγόνη με τα χίλια! Ίσως η πρώτη λογοτεχνική φεμινίστρια! Την Ηλέκτρα δεν έχω καταφέρει να τη διαβάσω (μόνο για το κόλλημα με τον πατέρα της ξέρω) οπότε δεν μπορώ ακόμα να έχω άποψη. Εάν τη διαβάσεις περιμένω οπωσδήποτε κριτική σου γιατί το ψήνω κι εγώ πολύ να την ξεκινήσω! 🙂

        Like

Leave a comment