αρχαια ελλαδα

Η γυναικα στην Αρχαια Αθηνα και Σπαρτη

Καθως καθομουν στα σκληρα και παγωμενα σκαλια του μετρου Συνταγματος και διαβαζα την τραγωδια του Σοφοκλη “Οιδιπους επι Κολωνω” τα ματια μου τα κουρασμενα γλυστρησαν πανω απο τα λογια της Ισμηνης προς τον Χορο:”το δικο σας το βλεμμα θωρωντας με τα ματια μου οχι κλειστα,σαν να ειμαι δικο σας παιδι..” Στο τελος της προτασης ειχε μια υποδειξη προς στο τελος του βιβλιου οπου βρισκονται τα σχολια.Εκει με περιμενε κατι που δεν το γνωριζα,μια αληθεια για την θεση της γυναικας στην Αρχαια Αθηνα που μου ειχε ξεφυγει.Το σχολιο ελεγε “γιατι κατα την αρχαια εποχη δεν επιτρεποταν στις κοπελες και δη στις παρθενες να κοιτουν ξενους αντρες.”

Αυτο με εκανε να αναρωτιεμαι:Πια ηταν η θεση της γυναικας στην αρχαιοτητα?

Ας ξεκινησουμε με την Αθηναική δημοκρατια στην οποια οι γυναικες,οι δουλοι,οσοι ειχαν χρεοι και αυτοι που δεν ειχαν παει στο στρατο για τα δυο χρονια που ηταν υποχρεωτικο ΔΕΝ ψηφιζαν.Τις γυναικες δεν τις θεωρουσαν καν πολιτες.Βεβαιως το πρωτο μελημα ενος κοριτσιου ηταν να του επιτραπει να ζησει μετα την γεννηση του μιας και στην αρχαια Αθηνα το κοριτσι το θεωρουσαν επιπλεον βαρος στην οικογενεια.Η γυναικα ανηκε στον πατερα της μεχρι την ημερα που εκεινος επιλεγε τον συζηγο της και του μετεφερε την κηδεμονια της.Σχεδον ποτε δεν η γυναικα δεν ειχε λογο στον γαμο της.Μετα τον γαμο της δουλεια της ηταν να κοντρολαρει το νοικοκυριο της.Εμενε σε ειδικη πτερυγα του σπιτιου με τις υπολοιπες γυναικες.

Στην πολη που οι γυναικες ειχαν αρκετη ελευθερια ηταν η Σπαρτη.Ειχαν το δικαιωμα να κυκλοφορουν χωρις περιορισμους και να γυμναζονται παρεα με τους αντρες αν και δεν ειχαν δικαιωμα στην στραιτωτικη θητεια.Ο ρολος της γυναικας ηταν να γενναει υγιη τεκνα.Τα κοριτσια,αν και ηταν δικαιωμα των γονιων τους να τα αναθρεψουν οπως ηθελαν,επρεπε οπως και δηποτε να γυμναζονται και μαλιστα επαιρναν μερος σε αγωνες ακομα και γυμνες κατι πρωτακουστο στις υπολοιπες πολεις.Οι γυναικες ειχαν δικαιωμα στην περιουσια των γονιων τους,μαλιστα μπορουσαν να αποκτησουν περιουσια και μετα τον γαμο τους,και ειχαν και μεγαλη σεξουαλικη απελευθερωση.Ο γαμος ηταν υποχρεωτικος αλλα αμα παντρευοσουν πολυ μεγαλος ή πολυ μικρος ηταν “παρανομο” γιατι δεν θα εβγαιναν υγιη τεκνα απο την ενωση αυτη.Η γυναικα μπορουσε να κοιμηθει και με αλλους αντρες,εκτος απο τον αντρα της,πραγμα που εκανε την πορνεια ανυπαρκτη στην Σπαρτη.Εαν ενας αντρας δεν μπορουσε να κανει με μια γυναικα υγιη παιδια μπορουσε χωρις προβλημα να αφησει την γυναικα του να τεκνοποιησει με εναν αλλον αντρα.

And that’s it for today,folks!

Ελπιζω να σας αρεσε!

11 thoughts on “Η γυναικα στην Αρχαια Αθηνα και Σπαρτη

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Παρόλο, λοιπόν, που η Αθήνα ήταν ο τόπος γέννησης της δημοκρατίας, οι γυναίκες βρίσκονταν σε πολύ κατώτερη θέση από τους άνδρες στην κοινωνία. Στη Σπάρτη η κοινωνία ήταν μητριαρχική! Σέβονταν τις γυναίκες γιατί γεννούσαν θαρραλέους πολεμιστές και από τις πληροφορίες που παραθέτεις φαίνεται ότι είχαν και πολύ μεγάλη ελευθερία γενικά.

    Liked by 2 people

    1. Θα πρεπει να θυμόμαστε οτι η Δημοκρατία του τότε δεν εχει σχεση με την σημερινη.Ήταν μια βαση,αλλα η δημοκρατια μας ειναι πιο πολυ επηρεασμένη απο τα ευρωπαικα κινηματα!

      Liked by 1 person

  2. Πολύ εξελιγμένη και δημοκρατική η κοινωνια της Σπάρτης, τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα! Πολλά απο τα δικαιώματα που απολάμβαναν οι γυναίκες εκεί , στην Ευρώπη και την Αμερική θεωρούταν αδιανόητα ακόμη και εως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (για τον υπόλοιπο κόσμο δε το συζητώ καν). Αν αναλογιστεί κανείς και τους αγώνες που δώθηκαν για την κατάκτηση αυτών των δικαιωμάτων,οι Σπαρτιάτες ήταν πραγματικά αξιοι θαυμασμού!

    Liked by 1 person

Leave a comment