Book Reviews

Review:Μαραμπου απο τον Νικο Καββαδια.

marabounikoskabbadias1933
Καισαρ,απο ενα θανατο σε καμαρα,
κι απο ενα χωματενιο πεζο μνημα,
δε θα ‘ναι ποιητικοτερο και πι’ομορφο,
ο διαφεγγος βυθος και τ’αγριο κυμα;

Μου ειναι πολυ δυσκολο να γραψω την κριτικη μου για αυτη την ποιητικη συλλογη.Δεν εχω ιδεα πως αξιολογεις ενα ποιημα,για αυτο και θα γραψω οτι μου ερθει στο κεφαλι.

Οταν ημουν εφηβη ημουν πολυ μοναχικη.Δεν ειχα φιλους,οχι απο επιλογη απλα δεν με συμπαθουσαν.Οταν μεγαλωσα καταλαβα τι εφταιγε αλλα τοτε ημουν ακομα ανωριμη και δεν γνωριζα τιποτα απο την ζωη και της ανθρωπινες σχεσεις και οτι δεν ειχα παρεα με πληγωνε πολυ.Η μουσικη με εσωσε,αν και διαβαζα και τοτε δεν ειχα γινει μια μανιακη βιβλιοφαγος ακομα,προσφεροντας μου την διοδο προς ενα κοσμο γεματο συναισθηματα.

Ενας απο τους τραγουδιστες που ακουγα στο disc player και σε κασσετες,ναι ειμαι τοσο μεγαλη,ηταν ο Βασιλης Παπακωνσταντινου.Αν και ποτε δεν ηταν αγαπημενος μου,ειχα αρκετα δικα του τραγουδια.Καποια απο αυτα ηταν μελοποιημενα ποιηματα του Νικου Καββαδια και οπως ειναι λογικο ηθελα να τα διαβασω εκτος απο το να τα ακουω.Αγορασα ολες τις ποιητικες του συλλογες,ενα βιβλιο του και ενα μικρο διηγημα του.Το μονο που εχει επιβιωση και βρισκεται ακομα στην κατοχη μου ειναι το “Μαραμπου”.

Στην λιστα με τις κατηγοριες βιβλιων που πρεπει να διαβασω για το Readathon16 υπαρχει και ενα βιβλιο ποιησης και ηξερα οταν επεσε το βλεμα μου πανω στο “Μαραμπου” οτι ηρθε η ωρα να το ξαναδιαβασω.

13 χρονια σχεδον αργοτερα,το αγαπαω το ιδιο οπως και τοτε.

Αν εισαι σα και εμενα που σε πληγωνει βαθεια μεσα σου η πιθανοτητα οτι δεν θα ταξιδεψεις σε ολο τον κοσμο και οτι θα πεθανεις και θα θαφτεις 100 μετρα απο εκει που εζησες ολη σου την ζωη τοτε θα το αγαπησεις.Καθε ποιημα και ενα ταξιδι,μια εικονα,μια μυρωδια.Θαλασσσες,ναυτικοι και συφιλιασμενες πορνες σε αγκαλιαζουν σφιχτα και μαζι βουτατε στα κρυα νερα του ωκεανου.

Ο Νικος Καββαδιας δεν ειναι λεξοπλαστης ουτε κανενας ψηλοφρυδης ποιητης αλλα ενας απλος ανθρωπους που εκφραζει οσο καλυτερα ξερει τα συναισθηματα μιας φευγατης ψυχης.

Διαβαστε το!

Ακόμα, λένε πράματα φριχτά πάρα πολύ,
που είν’ όμως ψέματα χοντρά και κατασκευασμένα,
κι αυτό που εστοίχισε σε με πληγές θανατερές
κανείς δεν το ‘μαθε, γιατί δεν το ‘πα σε κανένα.

Αυτο ειναι το τριτο βιβλιο του 2016

Readathon

Ενα βιβλιο ποιησης

 

 

 

 

 

19 thoughts on “Review:Μαραμπου απο τον Νικο Καββαδια.

  1. Πάρα πολυ ωραίο το κειμενό σου 🙂 Ειδικά αυτό με τους φίλους το εχω ζησει κι εγω, μεχρι και τα 17-18 μου θα ελεγα… Τώρα που το Ιντερνετ ειναι τοσο απλό και καθημερινο νομιζω ότι ειναι πιο απλά τα πράγματα για τους έφηβους σε αυτό τον τομέα. Είτε έχεις “φιλους” μέσω Facebook είτε μπορεις και μεσω ενος blog κλπ να εχεις φιλους που δεν εχεις συναντησει ποτε.

    Αλλά αυτό για τα ταξίδια να το κοιτάξεις. Κανενας από την οικογενεια μου δεν ταξίδευε. Μόνη μου το ξεκίνησα, έκοβα σελίδες από περιοδικά που μιλούσαν για την Ινδία, το Νεπάλ και μετά την Κίνα (στα δυο πρώτα δεν εχω πάει ακόμα παρόλο που το ονειρευόμουν από τα 12 μου). Είμαι σίγουρη ότι τα βιβλία είναι που με έκαναν να θελω να ταξιδέψω.
    Και μετά το πρώτο μακρινό σου ταξίδι (εκτός Ευρώπης) θα καταλάβεις ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, μπορείς να πας κυριολεκτικά όπου θέλεις.

    Liked by 1 person

    1. Εχεις παει Κινα???Το θεμα μου ειναι καθαρα οικονομικό και τιποτα αλλο!Μια ζωη με ερωτουσαν εαν ειμαι απο Κινα!Σε ευχαριστώ ❤

      Liked by 1 person

      1. 4 φορες! 🙂 Το οικονομικό είναι ο μόνος λόγος που αποδέχομαι όταν μου λένε ότι θελουν να ταξιδέψουν αλλά δεν μπορούν. Μπορείς να μειώσεις το κόστος αρκετά αν ψαχτείς, αλλά και πάλι δεν ειναι ποτέ χαμηλό για μακρινά ταξίδια. Μακάρι κάποτε να καταφέρεις να πας όπου θέλεις!

        Like

      2. Μαθαινα κινεζικα για χρονια και πηγα δυο φορες για μαθηματα… Μια φορα για δουλειες του πατερα μου και την τελευταια ηταν μερος του υπερσιβηρικου ταξιδιου. Και θελω να ξαναπαω!

        Liked by 1 person

  2. Από τα πιο όμορφα και ειλικρινή κείμενα που έχω διαβάσει.Τώρα που μεγάλωσες και κατάλαβες τι έφταιγε, θες να μου το πεις; Γιατί κι εγώ τα ίδια με σενα περνούσα αλλα απάντηση δεν εχω βρει

    Liked by 1 person

    1. Αχα!Χωρις να το λεω θετικά ή αρνητικα δεν ειμαι ευκολος και ‘κανονικός’ ανθρωπος.Εχω ιδιαιτερότητες που δεν τις ανέχονται ολοι.Ζουρλη μαναμ.

      Liked by 1 person

  3. αγαπω τον Καββαδια, ειχα παρει κι εγω ολα του τα βιβλια και σε θαυμαζω που μιλας τοσο ανοιχτά για το πώς ένιωθες ακόμα και τόσα χρόνια πριν…
    έχεις διαβασει τη Βαρδια? ειναι απο τα πιο αγαπημενα μου βιβλια ever!!! filia polla !!!

    Liked by 1 person

    1. Την ειχα διαβασει πολλα χρονια πριν αλλα δεν θυμαμαι τιποτα,νομίζω μπερδευω την ιστορία με το ΛΙ που ειχε γραψει.Τν ειχα δανεισει κάπου και τωρα θα την ξανα αποκτησω!

      Liked by 1 person

  4. Γιατί νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους δεν την έχουν γλιτώσει και μάλιστα την έχουν ζήσει τέρμα την μοναξιά; Πέρασα κι εγώ περίεργες μοναχικές φάσεις μέχρι να πάω γυμνάσιο και ναι, δεν είναι εύκολο αλλά νομίζω έτσι επιβιώνεις και ξεκινάς να γίνεσαι λίγο “καλλιτέχνης” 🙂 Τζο μου, μια τεράστια αγκαλιά θέλω να σε κάνω, έτσι όπως διάβασα το κείμενο σου! Ευχαριστούμε για την ποιητική πρόταση 🙂

    Liked by 1 person

    1. Καλη μου,η μοναξια ειναι ασχημο πραγμα και καταστρεφει την αυτόν εκτίμηση σου!Ηλεκτρονικη αγκαλιτσα λοιπον!Καλημερα!!

      Liked by 1 person

Leave a comment