Book Reviews

Review:Ο ξενος του Αλμπέρ Καμυ

image

Ο Μερσω ειναι ενα νεαρος ιδιωτικός υπάλληλος που ζει μονος του σε ενα διαμέρισμα καπου στο Αλγερι.Η ιστορια του ξεκινάει απο την στιγμη που εμαθε πως πεθανε η Μητερα του για τον θανατο της οποιας δεν ενιωσε τιποτα το ιδιαίτερο,όπως και για οτιδηποτε συμβαινει στην ζωη του ο Μερσω κραταει μια απαθεστατη σταση.

Υστερα απο την κηδεία της Μητερας και την επιστροφη του στην πολη που ζει ακολουθουμε τον ηρωα μας μεσα στην σχεση του με την Μαρι,τις βολτες του αλλα επισης βουτάμε στα βαθεια νερα του μυαλού του. Βλέπουμε ποσο ανατριχιαστικά αδιαφορος ειναι σε ολα οσα του συμβαινουν και ποσο λίγη σκεψη βαζει στις πράξεις του αλλα παράλληλα νιώθουμε μια συμπαθεια προς αυτον.Ειναι ενα παιδι που δεν ξερει πως και γιατι να νιωσει οποιοδήποτε συναίσθημα και βαριεται αφάνταστα,τόσο αφάνταστα που κατεληξε στον φονο.

Ο Καμυ με αυτο το βιβλιο μιλάει για την κοινωνια,την υποκριτική της φυση και πως σε βλεπουν σαν ξενο εαν δεν χωράς στα καλουπια που σου εχουν φτιαξει.Αλλα δεν ειναι μονο αυτο το μηνυμα του βιβλίου.Ο Μερσω εκανε εναν φονο,μια πραξη αδικαιολόγητη.Ακομα και ο ίδιος δεν κατάλαβε γιατι εφτασε εως εκει και ομως ακομα και ετσι τον λυπασαι. Στο τέλος του βιβλιου οι σκεψεις του ειναι υπεροχα γεμάτες ενέργεια και βαθυτερα νοήματα.Ο Καμυ σε αφηνει παντα να νομιζεις οτι κατι κρύβει σε καποιο κείμενο του που δεν εχεις καταλάβει ακόμα.

Σε σχεση με την Πτωση που το παρατησα λιγο πριν το τελος και το χάρισα αμεσως ο Ξενος μου αρεσε πολυ.Ισως φταιει που στο βιβλίο συνάντησα εναν χαρακτηρα που συμπάθησα και που φανηκε πολυ οικείος.

Κανεις μας δεν ειναι ελευθερος.Ακομα και αν νομιζεις οτι ζεις μακρια απο καθε είδους φυλακή θα πρέπει να ξερεις οτι ζεις μεσα στην μεγαλυτερη: την κοινωνία.

Readathon

Ενα βιβλιο με λιγοτερες απο 150 σελίδες.

28 thoughts on “Review:Ο ξενος του Αλμπέρ Καμυ

  1. Από Καμύ έχω διαβάσει μόνο το συγκλονιστικό θεατρικό του “Η παρεξήγηση”. Αλλά κι “Ο Ξένος” ακούγεται εξίσου ενδιαφέρον και λίγο μου θύμισε αυτό το θεατρικό. Θα τον έχω υπόψιν 😉

    Liked by 1 person

      1. Αυτό είναι από τα λιγότερα γνωστά του και δεν το ‘χω υπόψιν μου. Ελπίζω να σ’ αρέσει όσο σ’ άρεσε ο “Ξένος” 🙂

        Liked by 1 person

  2. Μαζί με το 1984 του Όργουελ και το Λάθος του Σαμαράκη είναι νομίζω ένα από τα πιο δυνατά λογοτεχνικά “χαστούκια” που έχω φάει. Φέτος με την πρώτη ευκαιρία θα το διαβάσω και στα Γαλλικά, μιας που ήδη έχω μεταφράσει για εργασία κάποια κομμάτια του. Υπέροχη κριτική Τζο μου!

    Liked by 1 person

    1. Ποσο αγαπω εσας που διαβάζετε στα γαλλικά!Δύσκολη γλωσσα?Ειχα κανει ολιγον γαλλικο στο Γυμνάσιο μερικους αιωνες πριν!Θυμαμαι οτι δεν τα αγαπησα τοτε.Αλλα τωρα?Σε ευχαριστώ Ιωαννα Εαριδου (:p)

      Liked by 1 person

      1. Ας όψεται η σχολή, αλλιώς ούτε να ακουμπήσω βιβλίο στα γαλλικά δεν θα θελα! Όχι δύσκολη μωρέ, δυσκίνητη θα την χαρακτήριζα… Παρακαλώ 😛

        Liked by 1 person

    2. ακριβώς. 1984 και Ξένος. (1984 πρώτα. ίσως). ο Μερσώ φαίνεται στον κόσμο απαθής/παράλογος, γιατί ο κόσμος είναι παράλογος/ξένος γι αυτόν (βλέπε και το συγκλονιστικό τέλος του βιβλίου). anyway, οι αναλύσεις δεν έχουν και πολύ σημασία. 2-3 πράγματα έχουν: η δύναμη του έργου, η απήχηση μέσα μας και η κουβέντα που προκαλεί. κάτι σαν το Dogville δηλαδή..

      Liked by 3 people

  3. Είναι γεγονός πως ο Μερσώ, επιφανειακά τουλάχιστον, παρουσιάζεται σαν ένας ήρωας που αδιαφορεί σε τέτοιο βαθμό για τις ηθικές και συναισθηματικές αξίες της κοινωνίας μας, που φτάνει στα όρια της απάθειας. Παρ’ όλα αυτά, έχει και πολλές ευαισθησίες που σχετίζονται κυρίως με τη φύση (ήλιος, θάλασσα, έρωτας), οι οποίες και ευθύνονται για την συμπάθεια που τρέφουμε προς το μέρος του κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Για αυτό και προκύπτει το ερώτημα του αν εν τέλει είναι όντως τόσο διαφορετικός (στο οποίο απαντά ο ίδιος στο τέλος).

    Κρίμα πάντως που δεν σου άρεσε η Πτώση. Μαζί με τον Ξένο και την Πανούκλα συναποτελούν μια ανείπωτη τριλογία: τρία έργα που βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα στο μυθιστόρημα και το φιλοσοφικό δοκίμιο, με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης. Πάντως ο Ξένος στα γαλλικά είναι πολύ πολύ εύκολο ανάγνωσμα (καμία σχέση με τα άλλα δύο). 🙂

    Liked by 2 people

    1. Hello!Ναι,ο Μερσω δείχνει ευαισθησιες σε καποια πραγματα,κατι που του προσδίδει μια παιδικότητα.Μου θυμίζει πολυ καποιον παλιό γνωστο μου!Η Πτωση για εμένα ηταν ενα πολυ στεγνο ανάγνωσμα με μια φιλοσοφια all up in your face που δεν μου αρεσει καθολου.Θέλω την φιλοσοφία μου να ειναι διακριτικα μπλεγμένη με την ιστορία που διαβαζω!

      Liked by 1 person

  4. Υπέροχη κριτική! Το θέτεις στη σωστή βάση, όσο για την τελευταία πρότασή σου απλά φοβερή και τρομακτική συνάμα!
    Ο “Ξένος” είναι νομίζω από τα πιο δυνατά βιβλία που έχω διαβάσει και σίγουρα θα το ξαναδιαβάσω κάποια στιγμή στο μέλλον!

    Like

  5. Δεν υπαρχει βιβλιόφιλος που να μην μου εχει συστήσει τον ξένο, θα τον διαβάσω άμεσα. Το λάθος ΠΡΕΠΕΙ να το διαβασεις Τζοάκι, γροθιά η ιστορια του, αλλα κ η γραφη του Σαμαράκης εκπληκτική! Επισης ψάξε κ τις συλλογές διηγημάτων του, μοναδικές…

    Liked by 1 person

Leave a comment