Book Reviews

Review: Η μέθοδος αναπνοών απο τον Stephen King.

14440975_339497966383887_2859528193666658832_n

Υπάρχει μια μυστηριώδης ιδιωτική λέσχη που στεγάζεται σ’ ένα πέτρινο οίκημα της Ανατολικής 35ης οδού στο Μανχάταν, όπου συγκεντρώνονται τακτικά άτομα κάποιας ηλικίας και αφηγούνται παράξενες ιστορίες. Στον επάνω όροφο υπάρχουν πολλά δωμάτια, κι όταν κάποιος νεοφερμένος ρωτά να μάθει πόσα, ο παράξενος μπάτλερ του αποκρίνεται: “Δεν ξέρω, κύριε, αλλά μπορεί κανείς να χαθεί εκεί πάνω”. Αυτή η λέσχη ανδρών είναι στην πραγματικότητα μια μεταφορά, είναι το μυαλό του αφηγητή, είναι η όλη διαδικασία της αφήγησης. Μέσα μου έχω τόσες ιστορίες όσα και τα δωμάτια εκείνου του κτιρίου, και μπορώ εύκολα να χαθώ μέσα σ’ αυτές. Και στη λέσχη, κάθε φορά που πρόκειται να ξετυλιχτεί το νήμα μιας αφήγησης, γίνεται πρώτα μια πρόποση, όπου επαναλαμβάνονται τα λόγια που είναι χαραγμένα πάνω στο τεράστιο τζάκι της βιβλιοθήκης:
“ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ”

Μόλις τελείωσα την μικρή ιστορία με τον τίτλο “Μέθοδος αναπνοών” που βρίσκεται στην συλλογή μικρών ιστοριών “Different seasons” που επιλέξαμε με την ομάδα ανάγνωσης μου για αυτή την εβδομάδα. Μπορώ να πω πως είχα πολύ καιρό να ευχαριστηθώ τόσο πολύ μια ιστορία και να επωφεληθώ από αυτή- νιώθω το αναγνωστικό μου τέλμα να κάνει μερικά βήματα πίσω!

Λοιπόν, δεν θέλω να αναπτύξω την υπόθεση μιας και υπάρχει ήδη μια γενική περίληψη πάνω από το κείμενο μια πάρα μόνο θέλω να μιλήσω για τα συναισθήματά που γεννήθηκαν μέσα μετά το πέρας της ανάγνωσης.
Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τον Κινγκ σα συγγραφέα είναι η απύθμενη ικανότητα του να δημιουργεί αληθινούς χαρακτήρες και να σε εκβιάζει συναισθηματικά ώστε να αποκτάς κάποια είδους σχέση μαζί τους. Με λίγα λόγια καταλήγεις πάντα να τους σκέφτεται σα πραγματικούς ανθρώπους και να συμπάσχεις μαζί τους.
Η ιστορία αυτή είναι μαζεμένη ως προς τον αριθμό των χαρακτήρων, και δη των κύριων, ώστε να έχουμε να κάνουμε με τρεις, κατά την άποψη μου, χαρακτήρες που μας ενδιαφέρουν. Πρώτος είναι ο μέτριος δικηγόρος που έχει μια πιο “ουδέτερη χροιά ” και που μας βοηθάει με τη εξιστόρηση της ιστορίας, δεύτερος ο γιατρός που συναντάμε αργότερα που είναι μανούλα στο να μας “χρωματίζει” όλα όσα γίνονται μέσα στην ιστορία με έντονα και άγρια συναισθήματά και φυσικά η τρίτη χαρακτήρας η δυναμική και συμπαθητική κ.Stansfield. Αυτός ο μικρός αριθμός χαρακτήρων βοηθάει πολύ τον αναγνώστη στο να έρθει πιο κοντά σε αυτούς τους τρεις χωρίς να χάνεται μέσα στις διάφορες δεύτερες προσωπικότητες. Αν και υπάρχουν μερικά δεύτερα πρόσωπα πολύ ενδιαφέροντά με το δικό τους τρόπο.
Θέλω να πω σε αυτό το σημείο πως η γραφή του Κινγκ σε αυτό την ιστορία με εξέπληξε. Ήταν τόσο συναισθηματικά πλούσια και πολύ “λυρική”. Όμορφα τοποθετημένες προτάσεις που βοήθησαν διακριτικά να μεταφέρεται εκείνο το συναίσθημα επικείμενης καταστροφής που νιώθεις εξαρχής. Πολύ πολύ το ευχαριστήθηκα!

Αχ, πόνεσε η καρδούλα μου με αυτή την ιστορία. Περίμενα και περίμενα να δω που θα το πάει ο Κινγκ και πως θα μας απογειώσει και δεν με απογοήτευσε. Υπήρξε μια στιγμή προς το τέλος του βιβλίου που χρειάστηκα και εγώ την Μέθοδο των αναπνοών! Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν το ταλέντο του Κινγκ.

Advertisements

5 thoughts on “Review: Η μέθοδος αναπνοών απο τον Stephen King.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s