Book Reviews

Review: Καβαφικοί φόνοι απο τον Θοδωρή Παπαθεοδώρου.

16089495

Αλεξάνδρεια, δεκαετία του 1920
Η λευκή πόλη της Μεσογείου ζει τις μεγάλες στιγμές της δόξας της. Φυλές, γλώσσες, πολιτισμοί. Βαμβακέμποροι στην μπόρσα, τροτέζες στο λιμάνι. Αποικιοκράτες και τυχοδιώκτες. Πόρνες και ποιητές. Ανάμεσά τους, ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης. Κι η σκιά του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα Έ. Μ. Φόρστερ.
Αθήνα 2010
Ο ποιητικά σκηνοθετημένος φόνος μιας υπερήλικης Αιγυπτιώτισσας, λάτριδος του Κ. Π. Καβάφη, πυροδοτεί μια σειρά από εγκλήματα βασισμένα σε κάποια από τα εκλεκτότερα έργα του μεγάλου Αλεξανδρινού.
Καθώς στην Αθήνα και την Αλεξάνδρεια οι καβαφικοί φόνοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον σαν μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων, ο κυνικός ντεντέκτιβ Νίκος Μάντης κι ο ιδιόρρυθμος καθηγητής Ξενοφών Δαρείος αποδύονται σ’ ένα ασθματικό κυνήγι για να ανακαλύψουν το μυστικό που φυλάσσει η αινιγματική Λέσχη της Ιθάκης και να λύσουν μια ιεροτελεστική ακολουθία ποιητικών εγκλημάτων, νιώθοντας στο πετσί τους τους στίχους του λατρεμένου ποιητή.

Το βιβλίο αυτό μου το πρότεινε μια πολύ καλή μου φίλη και μάλιστα ευθύς αμέσως μου το έκανε δωρό, σίγουρα ήθελε πολύ να το διαβάσω, για αυτό και το ότι δεν το πολύσυμπάθησα με στεναχωρεί. Αν δεν το είχα δεί σε διάφορες βιβλιοφιλικές ομάδες δεν θα το ήξερα, κυρίως γιατί ανήκει στην νεοελληνική λογοτεχνία, είμαι τελείως αδαής, και στην λεγόμενη Best sellers κατηγορία, ακόμα πιο αδαής. Παρολά αυτά με το πέρας της ανάγνωσης μόλις ολίγων σελιδών πείστηκα πως ο Παπαθεοδώρου είναι ένας πολύ καλός συγγραφέας, όσο αφορά την γραφή όχι την πλοκή, και με πολύ καλή γνώση της γλώσσας την οποία την είχε γεμίσει με όμορφες και συχνά άγνωστες λέξεις. Σε αυτό το κομμάτι της ανάγνωσης έμεινα ικανοποιημένη. Αυτό που δεν με κέρδισε καθόλου ήταν η πλοκή, η ιστορία.

Ξέρεις πως είναι. Αρχίζεις να διαβάζεις ένα βιβλίο που δεν σε κερδίζει και οι σελίδες απλά δεν γυρνούν με τίποτα. Διαβάζεις μια παράγραφο και ξαφνικά κλείνεις το βιβλίο γιατί νιώθεις γεμάτος, σαν να έχεις φάει ενα πιάτο ρεβύθια, και έτσι αναβάλλεις το διάβασμα γιατί δεν είναι τόσο διασκεδαστικό,αργείς να τελειώσεις το βιβλίο. Κάπως έτσι. Νιώθω όμως πως αδικώ πολύ το βιβλίο για αυτό θα σας πω και τι μου άρεσε, διότι μου άρεσαν αρκετά.

Αγάπησα τον καθαγητή Δάρειο. Ήταν απο τους λίγους χαρακτήρες που δεν ακολούθησε τον κλασσικό δρόμο του αστυνομικού, ήταν ένα συν στο βιβλίο ότι ο συγγραφέας σχεδίασε έναν τοσο διαφορετικό χαρακτήρα. Γκέι, μεγάλος σε ηλικία, τρυφερός,σπουδαγμένος. Ο ντεντέκτιβ μια απο τα ίδια, αλκοολικός, με προβλήμα συναισθηματικά, οικονομικά, βλακείας. Τον βαρέθηκα. Για κάποιο λόγο αρκετοί χαρακτήρες στο βιβλίο μου προκαλούσαν άγχος! Φυσικά μου άρεσε η γραφή, οι εικόνες που σου δημιουργούσε στις διάφορες περιοχές του κόσμου που μας ταξίδευε ο συγγραφέας.

Α, και το καλύτερο στοιχείο του βιβλίου,το αστέρι, ο υπέροχος, ο Κ.Π.Καβάφης! Η ιστορία περιστρέφεται γύρω απο τον Αλεξανδρινό ποιητή, την προσωπική του ζωή και την ιστορία του. Τα ποιηματά του είναι διάσπαρτα μέσα στο βιβλίο, μιας και οι φόνοι είναι ντυμένοι με τους Καβαφικούς στίχοις των ποιημάτων του!

Γενικά δεν το προτείνω σε άτομα που έχουν τα ίδια γούστα με έμενα, διότι θα βαρεθούν μιας και το μυστήριο είναι ευκολόλυτο, τον βρίσκεις τον δολοφόνο αμέσως. Αλλά το προτείνω σε αυτούς που θέλουν ένα καλογραμμένο,ευκολοδιάβαστο βιβλίο και αγαπούν τον Καβάφη.

Θα εμφανιστεί στο spoileralert.gr

Advertisements

4 thoughts on “Review: Καβαφικοί φόνοι απο τον Θοδωρή Παπαθεοδώρου.

  1. Ενδεχομένως ήταν λάθος η προσπάθεια να ενδυθεί το μανδύα του αστυνομικού ίσως κάπως αλλιώς δοσμένο θα σε άγγιζε περισσότερο.

    Liked by 1 person

  2. Αααα και από την περιγραφή μου φάνηκε τόσο ενδιαφέρον!!!! Αλλά κάπου το έχασε στην πλοκή ε; Χμμμ. Αν βρεθεί μπροστά μου θα του δώσω μία ευκαιρία γιατί αγαπώ τον Καβάφη!!!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s