books · εξαντλημενα

Τα εξαντλημένα:Το κουτσό απο τον Χούλιο Κορτάσαρ.

912a2fcf-3c94-4d70-81d8-b499f618700f_8

Το 1963, όταν δημοσιεύεται το “Κουτσό”, ο Χούλιο Κορτάσαρ πλησιάζει τα πενήντα. Έχει ήδη δημοσιεύσει μια νεανική συλλογή ποιημάτων (“Presencia”), μερικές συλλογές διηγημάτων (“Los Reyes”, “Bestiario”, “Final del juego”, “Los Armas Secretas”), κι ένα πρώτο μυθιστόρημα (“Los Premios”).

Το έργο του Κορτάσαρ παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι λίγο ως πολύ κοινά σε όλους τους σύγχρονους λατινοαμερικανούς ομότεχνούς του. Αφομοιώνει μ’ έναν τελείως φυσικό τρόπο τις ανανεωτικές τεχνικές του σύγχρονου μυθιστορήματος και συνδυάζει τη δημιουργική φαντασία με το ρεαλισμό. Διαφέρει όμως, γιατί από το έργο του απουσιάζουν σχεδόν παντελώς το μπαρόκ και ο μαγικός ρεαλισμός, αλλά και γιατί ο Κορτάσαρ ασχολείται κυρίως με τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το “Κουτσό” δεν αφηγείται μια ιστορία ξένη προς το συγγραφέα· το υλικό του είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και ο Κορτάσαρ έχει πει: “Αν δεν έγραφα αυτό το βιβλίο εκείνη την εποχή, μάλλον θα έπεφτα στον Σηκουάνα”. Το “Κουτσό” θεωρείται από ορισμένους δύσκολο βιβλίο, φιλοσοφικό και μεταφυσικό, εκείνο όμως που κυρίως το χαρακτηρίζει είναι το χιούμορ.

Δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να είναι ένα μυθιστόρημα που θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα, ένα βιβλίο που θα είναι πολλά βιβλία. Σύμφωνα με τον Κάρλος Φουέντες, “Δεν είναι απλώς ένα μυθιστόρημα, αλλά το κουτί της Πανδώρας”. Πέρα από την ιστορία που αφηγείται, θέτει πάρα πολλά προβλήματα, υπαρξιακά και αισθητικά. Είναι ένα έργο που διαπνέεται από τον άνεμο της δημιουργικής ελευθερίας. […]

Λοιπόν, το βιβλίο αυτό το αγνοούσα παντελώς μέχρι που πέτυχα μια συζήτηση ιντερνετική κάπου κάποτε και οι συνομιλητές μου μιλούσαν για αυτό με υπέροχα λόγια. Φυσικό και επόμενο να το σημαδέψω με το WANT TO READ του goodreads, σα τα σκυλιά που σημαδεύουν τα δέντρα, και φυσικά ξεχάστηκε. Όταν αγόρασα το καινούργιο βιβλίο της Κατερίνας Μαλακατέ “Το σχέδιο” είδα ότι το αναφέρει σαν το αγαπήμενο βιβλίο ένος κεντρικού ήρωα της και αμέσως θυμήθηκα πως είναι και δικό της αγαπημένο.

Άρχισα να ψάχνω τρόπους να το αγοράσω και έπεσα με την μούρη επάνω σε ένα τσιμεντένιο τοίχο που έγραφε επάνω “ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ”. Το ψάχνουν πολλοί αλλά δεν το βρίσκουν παρά μόνο λίγοι. Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο με την πρώτη ιστορία να ξεδιπλώνεται συνεχόμενα σε 73 κεφάλαια και την δέυτερη(ή ακόμα και τρίτη) να ξεδιπλώνεται στα υπόλοιπα κεφάλαια τα οποία μπορείς να τα διαβάσεις πηγαίνοντας μπρος και πίσω.Το βιβλίο έρχεται στα χέρια σου με οδηγίες χρήσης. Μπέρδεμα ναι; Για αυτό και ο τίτλος του!

Δεν γνωρίζω πολλά για την ιστορία πέρα ότι δεν έχει κάποιο νοήμα και ότι απλά παρακολουθούμε την ζωή μιας παρέας άνθρωπων με έντονα φιλοσοφικές πινελιές.

Το έχετε διαβάσει;

Advertisements

16 thoughts on “Τα εξαντλημένα:Το κουτσό απο τον Χούλιο Κορτάσαρ.

 1. Ομολογώ ότι αγνοούσα και την ύπαρξή του και από την περιγραφή κατάλαβα ότι μάλλον δεν είναι για μένα ακόμα και αν το έβρισκα.

  Liked by 1 person

   1. Εγώ το έχω στα ισπανικά, οπότε μάλλον δεν θα σε βολέψει 😦 Το είχα διαβάσει χρόνια πριν κι όλο λέω να το ξαναπιάσω γιατί το έχω ξεχάσει εντέλως, αλλά ποτέ δεν έχω χρόνο. :/

    Liked by 1 person

 2. Λοιπόν χαίρομαι που μου έκανες like στο blog και σε ανακάλυψα… Αυτό το βιβλίο το ψάχνω εδώ και καιρό. Θυμάμαι το παραλήρημα στα ελληνικά μπλογκ για το πόσο καλό είναι. Φυσικά δεν μπορώ να το βρω πουθενά. Ανακάλυψα όμως μία έκδοση για kindle και θα το αγοράσω:

  https://www.amazon.com/Hopscotch-Blow-Up-Glenda-Everymans-Library-ebook/dp/B01CWZH7AQ/

  Liked by 1 person

  1. Εγώ το βρήκα γκουχου γκουχου παράνομα στα αγγλικά σε pdf, δυστυχώς δεν μπορώ να το πετύχω στα ελληνικά. Όταν το διαβάσεις πες μου!!!

   Like

 3. Το ‘χω και δεν έχω αξιωθεί να το διαβάσω, μου το έδωσε κάποιος που δεν του άρεσε. Θες να το διαβάσω και να στο στείλω;

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s