Book Reviews

Review: Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν του Μ.Καραγάτση.

images

“Οι “λευκοί Ρώσοι” που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα αρχίζουν ν’ απασχολούν και την φιλολογία μας με την περιπέτεια και το δράμα της ζωής των. Ο “συνταγματάρχης Λιάπκιν” είναι ο τίτλος νουβέλας ενός νέου λογοτέχνου που παρουσιάζεται με το ψευδώνυμο Μ. Καραγάτσης.

Η όλη σύνθεσις του έργου αυτού φανερώνει διηγηματογράφο με ζωηρή έμπνευση […]. Αν και η διάθεση του είναι επαναστατική, εν τούτοις δεν κάνει φιλολογία πολιτική. Τον ενδιαφέρουν περισσότερο τα πράγματα, η μοίρα των προσώπων, η ζωή των, οι ανυψώσεις και οι καταπτώσεις των, το θλιβερό κατάντημα των.

Στην πνευματική δημιουργία του είναι φανερό ότι έχει επιδράσει η ρωσική φιλολογική τεχνοτροπία, η σχολή της. […] Είναι ένας αξιοπρόσεκτος μαθητής της. […] Έργον ζωντανής φαντασίας, μια γνήσια φιλολογική σύνθεσις”.

Μιχ.Ροδάς “Νέα Βιβλία. Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν”

“Ελεύθερον Βήμα”
Τρίτη 28 Μαρτίου 1933

Το βιβλίο αυτό το αγόρασα ένα απόγευμα Τετάρτης απο ένα απίστευτο μαγαζί με μεταχειρισμένα βιβλία στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ένα πολύ παλιό σχεδόν ετοιμόρροπο κτίσμα και μέσα είναι γεμάτο με βιβλία. Όταν λέω ότι είναι γεμάτο, το εννοώ. Ντάνες με βιβλία απο το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, μικροί διάδρομοι όπου ίσα χωράς να περάσεις δημιουργούν την εντύπωση πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα λαβύρινθο βιβλίων και τα ρουθούνια σου γεμίζουν με την μυρωδιά του κιτρινισμένου χαρτιού. Το αγαπώ αυτό το μέρος και είναι το πιο φτηνό μαγαζί για βιβλία που ξέρω. Απο εκεί αγόρασα την δεύτερη έκδοση του Συνταγματάρχη Λιάπκιν (μαζί με άλλα δύο δικά του), δυστύχως όμως δεν είναι αυτή η έκδοση που διάβασα. Λίγες μέρες αργότερα μια γλυκιά κοπέλα που έτυχε να γνωρίσω πρόσφατα μου έκανε δώρο μια νεότερη, την οποία και την διάβασα σε δυο μέρες.

Απο όσο γνωρίζω αυτό είναι το πρώτο διήγημα που έγραψε ο Καραγάτσης. Στην γραφή του έλειπε η μεστότητα, η ωριμότητα που είχαν τα άλλα έργα του που έχω διαβάσει, παρόλα αυτά την απόλαυσα.Αν όχι για την ιστορία καθε αυτή, σίγουρα ναι για τις υπέροχες περιγραφές της Λάρισας. Παρόλο που δεν αγαπώ τις υπερβολικές περιγραφές θεωρώ ότι σε αυτό το βιβλίο δούλεψαν ωραία και χάρισαν τον όγκο που έλειπε απο την κατά τα άλλα επίπεδη ιστορία. Ενω συνήθως σκιογραφεί τους χαρακτήρες του με μεγάλη μαεστρία στον Συνταγματάρχη Λιάπκιν έχασε λίγο την “μπάλα” και έκανε ένα λάθος που δεν συμπαθώ, έβαλε τον Λιάπκιν να κάνει πράξεις που δεν ήταν του χαρακτήρα του. Ο Λιάπκιν παράτησε τα πάντα στην Ρωσία και έφτασε στην Λάρισα φτωχός και καταμόναχος. Στην προσπαθειά του να επιβιώσει καταφέρνει να φτιάξει μια ζωή για αυτόν που είναι βαμμένη με τα χρώματα της Ρωσίας και την τότε ζωής του, πράγμα που δεν τον βοηθάει να γίνει ένα με την χώρα που ζει τώρα και τον σπρώχνει στα όρια της καταστροφής. Η ξενιτιά είναι ένας αόρατος χαρακτήρας στο βιβλίο, κυνηγάει τον Λιάπκιν σα μια λάμια έτοιμη να τον καταβροχθίσει και να τον βυθίσει σε μια λίμπο. Ούτε στην Ρωσία, ούτε στην Λάρισα δεν βρίσκεται ο Λιάπκιν, παρά μόνο μέσα στο μυαλό του.

Αυτό που με χάλασε στο βιβλίο ήταν οι γυναικείοι χαρακτήρες. Είχα απο καιρό αντιληφθεί τον μισογυνισμό του Καραγάτση, σε αυτό το βιβλίο κατάλαβα τι ακριβώς ήταν αυτό που μισούσε στις γυναικές. Ο Καραγάτσης δεν έφτιαχνε κακούς γυναικείους χαρακτήρες, έφτιαχνε πρόστυχους χαρακτήρες για να μπορεί μετά να φέρνει την καταστροφή τους μέσα απο το σεξ. Οι γυναίκες του έχουν το θράσος να θέλουν το σεξ, να αγαπούν τους άντρες και για αυτό τις καταδικάζει είτε να είναι οι πονεμένες και κακοποιημένες σύντροφοι, είτε οι άπιστες, άκαρδες γυναίκες που παρατούν τους άντρες αναλόγως τα κέφια τους. Α, υπάρχει και η τρίτη, η ανέραστη, η κακιά.Κλισέ.

Η ιστορία δεν έχει κάποιο θέμα το οποίο κίνει τον αναγνώστη. Είναι ένα βιβλίο που βασίζεται στην δύναμη των χαρακτήρων του, στην περίπτωση αυτή όχι και τόσο μεγάλη. Θέλει να είσαι χαλαρός για να το απολαύσεις. Όπως όλα τα βιβλία του έτσι και αυτό κυλάει νεράκι, οι παράγραφοι του είναι η χαρά του εραστή της λογότεχνίας. Ακόμα και όταν ανακαλύπτεις την ανωριμότητα του λογοτέχνη ανάμεσα στις προτάσεις, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις το ταλέντο που είναι φανερό και που ξέρεις ότι θα ανθίσει ακόμα πιο πολύ στα επόμενα έργα του.

Δεν είναι μυστικό πως αγαπώ τον συγγραφέα, σπάνια θα ανακηρύσσω κάποιον λογοτέχνη “αγαπημένο” μου, αλλά ο Καραγάτσης αξίζει την ατέρμονη αγάπη μου. Ακόμα και αν είμαι σίγουρη πως θα τον αντιπαθούσα απο κοντά, δεν αφήνω όλα αυτά να σταματήσουν την απόλαυση που μου χαρίζουν τα βιβλία του. Θα ήθελα να είχε αφήσει πίσω του δεκάδες βιβλία να διάβαζω μέχρι τα βαθειά γεράματα μου.

Θα εμφανιστεί στο spoileralert.gr

Advertisements

6 thoughts on “Review: Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν του Μ.Καραγάτση.

 1. Μονο το 10 εχω διαβασει και δεν υπήρχε ουτε μια γυναίκα έστω και λίγο αξιόλογη… αν ειναι ετσι σε ολα του ο Καραγάτσης θα νευριάσω! Θα διαβασω το Γιουγκερμαν το νεο έτος, για να δουμε…

  Liked by 2 people

  1. Ναι είναι μισογυνης,αυτό θα πρέπει να το αποδεχτείς αν θες να ασχοληθείς μαζί του. Εγώ το αποδέχτηκα με βαριά καρδιά γιατί τον αγαπώ σα λογοτέχνη.

   Liked by 2 people

 2. Διαβάσαμε πρόσφατα στη Λέσχη Ανάγνωσης Passe Partout Reading το βιβλίο : η Μεγάλη Χίμαιρα και το σχολιάσαμε με τη βοήθεια της κόρης του συγγραφέα κας Μαρίνας Καραγάτση. Πράγματι ο Καραγάτσης μέσα από τη ζωή του και τα γραπτά του αναδεικνύεται “μισογύνης” αν και αρκετές φορές δικαιολογείται η συμπεριφορά του αυτή από τον ιδιόρυθμο χαρακτήρα του. Στα βιβλία “Λιάπκιν”, “Γιούγκερμαν” και “Μεγάλη Χίμαιρα” -που αποτελούν μια τριλογία με τίτλο “Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο” – ασχολείται με τη δυσκολία προσαρμογής των ξένων, στην ελληνική κοινωνία. Ο Καραγάτσης υπήρξε πράγματι μεγάλος λογοτέχνης και συμφωνώ μαζί σου ότι στην αρχή μας κακοφαίνονται όσα αποκαλύπτονται για τον χαρακτήρα του. Όλα αυτά όμως γίνονται αφορμή για περισσότερη έρευνα του έργου του και ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s