Book Reviews

Review: Ο ερωτευμένος πυροσβέστης απο τον Ευγένιο Τριβιζά.

trivizas
Ένας συνθέτης προσπαθεί ν’ απαλλαγεί από το ασθενοφόρο που παρκάρει απρόσκλητο ένα πρωί στην είσοδο του σπιτιού του… Ο κηπουρός κλέβει την μπαγκέτα ενός μαέστρου και τη φυτεύει στο μυστικό του περιβόλι… Ένας οφθαλμίατρος αρνείται να λάβει μέρος στο παιχνίδι της τυφλόμυγας… Ένας τροχονόμος με συμπτώματα αμνησίας εξακολουθεί να επιτελεί το καθήκον του στη διασταύρωση της πόλης χωρίς οχήματα…
Η κοπέλα με το λευκό φόρεμα ετοιμάζεται να πηδήξει στο κενό, όταν κάτι αναπάντεχο την οδηγεί στο λούνα παρκ μιας άλλης εποχής….. Ο πυροσβέστης σώζει τον πάνθηρα του τσίρκο και πυρπολεί το σπίτι ενός κοριτσιού. Ο τοιχοκολλητής ξεσκίζει τις αφίσες των δρόμων πασχίζοντας να ξεσκεπάσει τη μισόγυμνη γυναίκα με τα χρυσά στάχυα, ενώ μια αμαρτωλή επισκέπτεται τον αναισθησιολόγο τις παραμονές του μεγάλου κατακλυσμού. Ποιος είναι ο οδηγός του ασθενοφόρου; Γιατί εξαφανίστηκαν τα οχήματα της μεγαλούπολης; Ποιος θα σπρώξει στο κενό την κοπέλα με το λευκό φόρεμα; Και τι μυστικές παραισθήσεις κρύβονται πίσω απ’ τις βρόμικες αφίσες;

Έχω ακούσει μόνο καλά λόγια τόσο για το έργο του Ε.Τριβιζά όσο και για τον ίδιο τον συγγραφέα και όπως είναι φυσικό ένιωσα μεγάλη περιέργεια να διαβάσω κάποιο βιβλίο του. Περίμενα να πέσει στα χέρια μου ένα από τα παιδικά του βιβλία, διότι νόμιζα ότι είχε γράψει μόνο τέτοια, αλλά αυτό που έπεσε στην αγκαλιά μου ήταν αυτή η συλλογή μικρών ιστοριών για μεγάλους αναγνώστες.

Ήταν μια απολαυστική ανάγνωση. Ο Τριβιζάς είναι ένας καταπληκτικός συγγραφέας, γνώστης της ελληνικής γλώσσας και κάτοχος του λογοτεχνικού πνεύματος. Κάθε μικρή ιστορία σε γεμίζει ευχαρίστηση που είσαι ζωντανός και μπορείς να διαβάζεις λογοτεχνία. Ναι, μου άρεσε τόσο πολύ.

Όταν ξεκινάς να διαβάζεις κάτι από έναν άγνωστο προς εσένα συγγραφέα κρατάς μικρό καλάθι, το οποίο μεγαλώνει ή μικραίνει ανάλογα με το πόσο σου αρέσει αυτό που διαβάζεις. Στην περίπτωση αυτή το καλάθι μου μεγάλωσε τόσο που πλεόν χωράει ένα ολόκληρο σύμπαν καμωμένο απο τον κ.Τριβιζά!

Με την πρώτη ιστορία της συλλογής αντιλήφθηκα πως ο Τριβιζάς ήθελε κάτι να μας πει και μετά την ανάγνωση της δεύτερης ιστορίας κατάλαβα ακριβώς τι είναι αυτό. Οι περισσότερες ιστορίες κατατάσσονται στο δυστοπικό είδος (σκέψου Μεγάλος Αδερφός, 1984) όπου οι άνθρωποι ζουν κάτω απο την διακριτικά καταπιεστική  «κυβέρνηση». Δεν είναι κατί που το αντιλαμβάνεσαι αμέσως. Τις πληροφορίες στις δίνει ο συγγραφέας πολύ ήρεμα χωρίς διάθεση να σε σοκάρει ή να σε εκβιάσει συναισθηματικά. Θέλει μέσα απο μια απλή περιγραφή των καταστάσεων στις οποίες διαδραματίζεται η ιστορία να σε κάνει να αντιληφθείς την απαισιόδοξη φύση του. Συχνά σκεφτόμουν ότι αυτό είναι το βιβλίο είναι η ένοχη απολαυσή του, ότι με αυτές τις ιστορίες έρχεται στα “ίσα” του. Δεν είναι όλες οι ιστορίες του δυστοπικού είδους, έχει και ερωτικές. Όλες όμως ακολουθούν την ίδια απαισιόδοξη πορεία.

Το χάρηκα πάρα πολύ. Υπάρχουν μερικά βιβλία που όταν τα διαβάζω νιώθω πολύ άνετα σαν να ήταν γραφτό να τα διαβάσω. Ξέρω ακούγεται χαζό, έτσι νιώθω όμως.

Το προτείνω ανεπιφύλαχτα.

 

Θα εμφανιστεί στο spoileralert.gr

Advertisements

4 thoughts on “Review: Ο ερωτευμένος πυροσβέστης απο τον Ευγένιο Τριβιζά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s