Book Reviews

Review: Τερέζα από τον Φρέντυ Γερμανό.

9789600355505-1000-0142546

“Αν με ρωτούσε κάποτε ο Θεός τι έκανα κάτω στη γη, θα του απαντούσα: Τόλμησα”.
Έτσι λακωνικά φαντάζομαι ότι θα έδινε η Τερέζα Δαμαλά στον Ύψιστο την αυτοβιογραφία της – μιας και δεν ήθελε να μιλά για τις ευρωπαϊκές αμαρτίες της, που θα την έφερναν, πάντως, κάποια στιγμή στο κατώφλι της αγιότητας: “Τόλμησα”.
Είχε ξεκινήσει τη ζωή της σαν ξεριζωμένο αγριολούλουδο της ανατολικής Θράκης, για να παντρευτεί το 1916 στην Αθήνα, να εξοριστεί το 1917 στην Κορσική και να παρατήσει τον άντρα της, το 1918, στο Μιλάνο. Ήταν η πρώτη φορά που τολμούσε. Στα επόμενα πέντε χρόνια η Τερέζα θα γνώριζε τον Πικάσσο, τον Ίωνα Δραγούμη, τον ντ’ Αννούντσιο, τον Κοκτώ, τον Βενιζέλο, τον Μουσσολίνι, τον Κεμάλ – και βέβαια τον Έρνεστ Χέμινγουαιη. Αν ήταν πιο φλύαρη, θα μπορούσε να προσθέσει στη βιογραφία της: “Γνώρισα τους πιο σημαντικούς άντρες του καιρού μου. Και κοιμήθηκα με μερικούς από αυτούς”.
“Είμαστε οι τελευταίοι εραστές του Βυζαντίου!” λένε ότι της είπε κάποια στιγμή ο Χέμινγουαιη στην Πόλη. Κι από την άποψη αυτή θα πρέπει να δεχτούμε ότι το Βυζάντιο ήταν τελικά πολύ τυχερό – έστω και πέντε αιώνες μετά την Άλωση…

I am back!

Μπορεί να μην έγραφα εδώ αλλά διάβαζα – μανιωδώς, τουλάχιστον με τα δικά μου δεδομένα- και νιώθω επιτέλους έτοιμη να ξαναγράψω στο πολυαγαπημένο μου blog. Ελπίζω να θέλετε ακόμα να με διαβάσετε!

Έχοντας αποφασίσει να διαβάσω περισσότερους έλληνες συγγραφείς φέτος δεν θα μπορούσα να μην βάλω στην αναγνωστική μου λίστα την Τερέζα του Φ. Γερμανού. Είναι από τα πιο γνωστά του βιβλία και εάν δεν κάνω λάθος ένα από τα πιο αγαπημένα. Στα χέρια μου έπεσε παρέα με ακόμα δυο βιβλία ελλήνων συγγραφέων, ήταν ένα πακέτο προσφοράς. Ήταν και τα τρία μεταχειρισμένα. Δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για το βιβλίο πέραν του είδους του – ιστορικό μυθιστόρημα –  και ότι από τις σελίδες του περνούν πολλοί διάσημοι άνθρωποι του περασμένου αιώνα.

Θα ξεκινήσω με το να σας πω εξαρχής ότι το βιβλίο μου άρεσε, όχι όμως πολύ. Και σίγουρα δεν το αγάπησα. Πέρασα ευχάριστα τις δυο μέρες που μου πήρε να το διαβάσω και σίγουρα δεν βαρέθηκα στιγμή- αυτό είναι πολύ σπάνιο για εμένα- αλλά υπάρχει κάτι που με «χάλασε».

Το πρώτο πράγμα που δεν μου άρεσε είναι η ίδια η Τερέζα. Υποτίθεται πως είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα, ανεξάρτητη, που «έζησε» την Ευρώπη και που άφησε εποχή. Εγώ είδα μια γυναικά δυνατή αλλά δεν έκανε τίποτα το επαναστατικό, τίποτα  που να εμπνέει τον αναγνώστη. Το μόνο που έκανε, που στην εποχή της ήταν επαναστατικό, ήταν να έχει ελεύθερη σεξουαλική ζωή. Όλοι την ήθελαν, όλοι την ποθούσαν. Έπεσε θύμα του συγγραφέα που ήθελε να την κάνει όμορφη, καλή, πατριώτισσα και ο πόθος κάθε άντρα, ήταν too much. Δεν μου φάνηκε πραγματική σαν προσωπικότητα παρόλο που ήταν υπαρκτό πρόσωπο.

Το δεύτερο πράγμα που δεν μου άρεσε ήταν ο τρόπος που έγραψε ο Γερμανός τον χαρακτήρα του Χέμινγουει . Δεν ξέρω, ήταν για εμένα λίγο.. προσβλητικός; Δεν ξέρω! Δεν μου πολύ αρέσει όταν παίρνουν πραγματικούς χαρακτήρες και τους βάζουν σε βιβλία, νομίζω πως τους μαγαρίζουν. Περίεργη, το ξέρω.

Τώρα για τα θετικά! Μου άρεσε ο τρόπος γραφής του που ήταν απλός και καθαρός. Μέσα από την ιστορία μαθαίνεις πολλά για την Ελλάδα και τα πέριξ του ’20-’23. Μιλάει για την πολιτική ζωή, τι κινήσεις που οδήγησαν στην καταστροφή της Σμύρνης και τα υπόλοιπα γεγονότα που ακολούθησαν. Έχει ωραίες εικόνες από το Παρίσι της εποχής των μεγάλων συγγραφέων και των ζωγράφων. Το βιβλίο δεν κολλάει πουθενά και η ανάγνωση κυλάει όμορφα. Θα ήθελα να το κατατάξω και στην γυναικεία λογοτεχνία, έχει αυτό το feeling, που όμως δεν το λέω για κακό. Αξίζει να το διαβάσει κανείς!

 

 

Advertisements

9 thoughts on “Review: Τερέζα από τον Φρέντυ Γερμανό.

  1. Μας έλειψες πολύ και θέλουμε να σε διαβάζουμε καθημερινά! Αν δεν έχεις διαβάσει, τσέκαρε και τα χρονογραφήματα του Γερμανού!

    Liked by 2 people

  2. Μου άρεσε αρκετά, δεν θυμάμαι ωστόσο πως παρουσίαζε τον Χεμινγουει. Από τα βιβλία που άνετα θα ξαναδιάβαζα για να περάσω ευχάριστα τον χρόνο μου.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s