Book Reviews

Review: Το άλλο πρόσωπο της Γκρέις από την Μάργκαρετ Ατγουντ.

cea4cebf-ceaccebbcebbcebf-cf80cf81cf8ccf83cf89cf80cebf-cf84ceb7cf82-ce93cebacf81ceadceb9cf82

Τορόντο, 1843. Η δεκαεξάχρονη καμαριέρα Γκρέις Μαρκς δικάζεται για την εν ψυχρώ δολοφονία του αφεντικού της Τόμας Κίνεαρ και της οικονόμου και ερωμένης του Νάνσι Μοντγκόμερι. Ο “συνένοχός” της, ο σταβλίτης Τζέιμς ΜακΝτέρμοτ, οδηγείται στην κρεμάλα κι εκείνη τιμωρείται με ισόβια. Δεκαέξι χρόνια μετά, ο δόκτωρ Σάιμον Τζόρνταν, πρωτοπόρος ψυχίατρος και αυθεντία σε θέματα αμνησίας, οδηγεί βήμα βήμα την Γκρέις σ’ ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο παρελθόν: ο δρόμος της ξενιτιάς από την Ιρλανδία στον Καναδά, ο θάνατος της μητέρας της, η σημαδιακή φιλία της με την άτυχη υπηρέτρια Μαίρη Γουίτνι. Και πάνω απ’ όλα, η κρίσιμη ώρα του διπλού φονικού, θαμμένη στην πιο σκοτεινή γωνιά του μυαλού της. Είναι τελικά μια μοιραία γυναίκα, μια ψυχρή δολοφόνος, η προσωποποίηση του Κακού; Ή μήπως ένα αδύναμο και άβουλο θύμα στα χέρια του αχαλίνωτου Τζέιμς ΜακΝτέρμοτ;

Ήθελα πάρα πολύ καιρό να διαβάσω αυτό το βιβλίο και την Πορφυρή Δούλη της ίδιας αλλά αποφάσισα να ξεκινήσω με τούτο εδώ. Έχοντας διαβάσει τα Έθιμα Ταφής (κριτική εδώ) – ένα βιβλίο που θεωρούσα εξαρχής ότι είναι παρόμοιο – ήθελα να δω πως θα χειριστεί το ίδιο θέμα (περίπου) η αγαπημένη Καναδή συγγραφέας και μπορώ ήδη να σας πω πως δεν με κέρδισε.

Αποφάσισα να διαβάσω την ελληνική μετάφραση αν και από ότι είδα μετά το πέρας της ανάγνωσης η αγγλική ήταν σαφώς καλύτερη. Η μεταφράστρια δεν κατάφερε να μεταφέρει την λυρικότητα που βρήκα στον αγγλικό κείμενο και αυτό ήταν κάτι που έλειπε απο την μετάφραση.

Αγαπώ να διαβάζω για παλιές εποχές γιατί μαθαίνω πολλά για την τότε περίοδο, τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνο περασμένων χρόνων αλλά και άλλων πολιτισμών και μέσα από την ιστορία αυτή μαθαίνουμε πολλά. Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας είναι διακριτικά αφιερωμένο στο να μας δώσει μια σαφή εικόνα για την ζωή που είχαν να αντιμετωπίσουν οι φτωχοί μετανάστες που έφυγαν από την πεινασμένη Ιρλανδία προς τον Καναδά και συγκεκριμένα τα προβλήματα που έπεφταν στις ποδιές νεαρών κοριτσιών που δούλευαν σαν υπηρέτριες σε σπίτια. Κάπως έτσι έφτασε και η Γκρέις, η ηρωίδα μας, να δουλεύει στο σπίτι του ανθρώπου που θα την κατηγορούσαν για την δολοφονία του.

Την Γκρέις την βρήκα, λυπάμαι που θα το πω, κάπως αδιάφορη. Ήταν σαν να βρισκόταν στο background και να μας εξιστορούσε μια ιστορία που δεν είχε εκείνη σαν κεντρική ηρωίδα αλλά όλους τους άλλους που έτυχε να γνωρίσει στην ζωή της. Παρόλα αυτά ήταν συμπαθητική σαν φωνή και δεν μου γέννησε κάποιο αρνητικό συναίσθημα. Την λυπόμουν σε σημεία και σε άλλα την χαιρόμουν αλλά ποτέ δεν την αγάπησα. Παρέα με την Γκρέις στην εξιστόρηση ήταν και ο γιατρός Τζόρνταν ο άνθρωπος που έβαλε σκοπό να ανοίξει το μυαλό της Γκρέις και να ανασύρει τις μνήμες που είχε κλειδωμένες εκεί μέσα Αυτόν τον συμπάθησα. Μου φάνηκε πιο συμπαθής, πιο ενδιαφέρον. Αν και ηθικά ήταν πιο τραυματισμένος από την Γκρέις, εμένα με έκανε να τον συμπαθήσω πιο πολύ.

Αν υπάρχει κάτι που μου κάνει φοβερή εντύπωση σε τέτοιου είδους βιβλία είναι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και το πως αντιμετωπίζεται η μοναδικότητα ανάμεσα στις γυναίκες. Η Γκρέις σαν εγκληματίας αντιμετωπιζόταν διαφορετικά από έναν αρσενικό εγκληματία, η φύση της βαφόταν με πιο δαιμονικά χρώματα, έπαιρνε πιο σατανική υπόσταση. Ο τρόπος που την αντιμετώπιζαν οι φύλακες, οι γιατροί και γενικά η εξουσία ήταν συχνά σοκαριστικός. Δεν μου έκανε καθόλου εντύπωση που αναθεωρήθηκε ο τρόπος που δούλευαν οι φυλακές και τα δικαστήρια. Και πρέπει φυσικά να παραδεχτώ την ηρωίδα μας για τον τρόπο που επιβίωσε μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Όσον αφορά το τέλος- σίγουρα με άφησε με πολλά ερωτήματα!

Δεν θεωρώ ότι πήρα από το βιβλίο αυτό που θα ήθελα, δεν ένιωσα θλίψη ή κάποιο άλλο δυνατό συναίσθημα. Η ανάγνωση προχωρούσε μηχανικά, απλά και μόνο για να δω που θα οδηγήσει η συγγραφέας την ιστορία. Παρόλα αυτά αναγνωρίζω πως συχνά είμαι το “μαύρο πρόβατο” των κριτικών για αυτό και το προτείνω διότι ξέρω πως θα βρει αναγνώστες που θα το αγαπήσουν.

Advertisement

One thought on “Review: Το άλλο πρόσωπο της Γκρέις από την Μάργκαρετ Ατγουντ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s