Book Reviews

Review: Η γυναίκα με το νούμερο 13 απο τον Jose Carlos Somoza.

18516424_457179927949023_2345275_o

Όταν η ποίηση, προορισμένη να αντανακλά όλες τις ομορφιές του κόσμου, γίνεται το πιο λεπτό εργαλείο καταστροφής…
Ο Σαλομόν Ρούλφο, άνεργος καθηγητής λογοτεχνίας και μεγάλος λάτρης της ποίησης, βασανίζεται κάθε νύχτα από έναν ανησυχητικό και τρομακτικό εφιάλτη. Στα όνειρά του βλέπει ένα άγνωστο σπίτι, ξένα πρόσωπα και μια τριπλή αιματηρή δολοφονία, όπου μια γυναίκα τού ζητά απεγνωσμένα να τη βοηθήσει. Ο Σαλομόν τότε καταφεύγει στον δόκτορα Μπαγιεστέρος, έναν γιατρό που θα τον βοηθήσει να διαλευκάνει το μυστήριο των ονείρων και θα τον συνοδεύσει σε μια περιπέτεια που στην εξέλιξή της θα αποδειχθεί πολύ πιο τρομερή και πιο φρικιαστική από οποιαδήποτε φαντασία: η σκηνή του εγκλήματος είναι πραγματική και η γυναίκα που εκλιπαρεί για βοήθεια έχει δολοφονηθεί στην πραγματικότητα.
Με τη συμπαράσταση μιας γυναίκας με αινιγματικό παρελθόν, του γιατρού και ενός τέως πανεπιστημιακού καθηγητή, ο Σαλομόν θα εισχωρήσει σ’ έναν κόσμο όπου οι λέξεις και η ποίηση είναι ένα όπλο με μεγάλη δύναμη. Σ’ αυτό τον κόσμο, ενοικούν οι δώδεκα γυναίκες που διαφεντεύουν το πεπρωμένο μας μέσα από τις σκιές σαν μάγισσες… ή μήπως είναι στην πραγματικότητα δεκατρείς;

 

Τον Χοσέ Κάρλος Σομόθα τον γνώρισα μέσα από το βιβλίο του «Η κλάρα στο μισοσκόταδο» και μπήκε ευθύς αμέσως στην λίστα μου με τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Αγόρασα ότι βιβλίο του κατάφερα να βρω στα βιβλιοπωλεία και τα έβαλα στην άκρη για όταν θα ένιωθα πάλι την ανάγκη να τον διαβάσω.

Πριν από λίγες μέρες έπιασα στα χέρια μου την «Γυναίκα με το νούμερο 13» σκεπτόμενη πως θα μου χαρίσει την ίδια ευχάριστη ανάγνωση και μπορώ πλέον να πω με σιγουριά πως το βρήκα υποδεέστερο της «Κλάρας στο μισοσκόταδο».  Αν και θα πρέπει  να παραδεχτώ – και εκεί κρύβεται το ταλέντο ενός καλού συγγραφέα – πως δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το οπισθόφυλλο μας προετοιμάζει για μια ιστορία μυστηρίου μπλεγμένη με υπερφυσικά χαρακτηριστικά. Αυτό που μας κρύβει όμως και θα ήθελα να το ξέρω εξαρχής είναι ότι η ιστορία προχωράει γερά στα μονοπάτια της λογοτεχνίας του θρίλερ με γερές δόσεις gore. Ή τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκα εγώ. Η ανάγνωση ήταν για έμενα ένα συναισθηματικό rollercoaster, από την μία η αγωνία να δω τι θα συμβεί από την άλλη στο γύρισμα της σελίδας με περίμενε μια ακόμα περιγραφική σκηνή που μου γύριζε βόλτες το στομάχι.. Με το κλείσιμο και της τελευταίας σελίδας αισθάνθηκα πτώμα!

Στην «Κλάρα στο μισοσκόταδο» ο Σομόθα καταπιάνεται με την ζωγραφική, στην «Γυναίκα με το νούμερο 13» ο συγγραφέας μας μιλάει για την ποίηση. Θεώρησα πως αυτό που ήθελε ο συγγραφέας να μας πει είναι ότι οι λέξεις έχουν δύναμη, ειδικά όταν βρεθούν στα κατάλληλα στόματα και όταν διαστρεβλωθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Ότι οι λέξεις πονούν.

Είχα παρατηρήσει και από το προηγούμενο βιβλίο του ότι οι περιγραφές των γυναικών είναι πάντα στην πλευρά της ρηχότητας· οι γυναίκες του Σομόθα είναι σέξι, όμορφες και επιθυμητές και συχνά μόνο αυτό. Κατανοώ ότι στο μυθιστόρημα αυτό οι θηλυκοί χαρακτήρες πρέπει να είναι ερεθιστικοί, ερωτικοί κτλ μιας και είναι μούσες που εμπνέουν τους ποιητές απλά δε μπορώ να αρνηθώ πως με ξενίζει η τόσο ρηχή αντιμετώπιση των γυναικείων χαρακτήρων. Αλλά και οι αντρικοί χαρακτήρες μου φάνηκαν ημιτελείς σε τούτο το μυθιστόρημα. Ενώ στην αρχή με είχε κερδίσει πλήρως η ιστορία στην συνέχεια έχανε και λίγο-λίγο έδαφος μέσα μου.

Αν κάποιος έσβηνε το όνομα του Σομόθα και έβαζε στο εξώφυλλο το όνομα του Κινγκ, απλά φέρνω σαν παράδειγμα αυτόν τον συγγραφέα, δεν θα αντιμετώπιζα κανένα πρόβλημα στο να πιστέψω πως το έχει γράψει αυτός. Μην με παρεξηγήσετε αγαπώ Κινγκ απλά θεωρώ ότι το βιβλίο θα ήταν καλύτερο ένα δεν ακολουθούσε αυτόν τον δρόμο.

Εν κατακλείδι θεωρώ ότι ήταν ένα βιβλίο που δεν με κέρδισε όσο θα ήθελα. Δεν έφτασε τις προσδοκίες μου και πραγματικά λυπάμαι γιατί είχα ακούσει καλά λόγια. Παρόλα αυτά θα σας συστήσω να διαβάσετε Σομόθα γιατί είναι ένας αν μη τι άλλο καλός συγγραφέας.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

6 thoughts on “Review: Η γυναίκα με το νούμερο 13 απο τον Jose Carlos Somoza.

      1. Χαχα ησουν παντα πιο πανω απο μενα! Αλλα μου δινεις το καλο παραδειγμα, να προσπαθησω να βελτιωθω κι εγω λιγακι!

        Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s