Book Reviews

Review: Ο πιανίστας και ο θάνατος από την Μάρω Βαμβουνάκη.

20170724_185450

Η αίθουσα του κονσέρτου είναι παλιά. Τυλιγμένη σε βαθύ κόκκινο βελούδο και σε σκιές. Απέξω η νύχτα, η βροχή, η πόλη του Βορρά και οι ομίχλες της. Μια γυναίκα καθισμένη στο πυκνό ακροατήριο με κλειστά μάτια ακούει το πιάνο κι έχει στα γόνατά της το πρόγραμμα που μιλάει, σε γλώσσα ξένη που δεν γνωρίζει, για τον Σοπέν και για το τέλος του. Πρόκειται για μια γυναίκα που της κληρώθηκε να διαλέξει ανάμεσα σε δυο άντρες του πάθους. Ο ένας πιστεύει με πάθος κι ο άλλος με πάθος δεν πιστεύει πουθενά. Ο ένας με πάθος ζητάει να ζήσει κι ο άλλος με πάθος να πεθάνει. Ο ένας της γνέφει από τον Παράδεισο της αγάπης του κι ο άλλος από την Κόλαση του να μην μπορεί ν’ αγαπήσει. Η καρδιά της γέρνει στον πιο αδύνατο.

 Το σαββατοκύριακο βρέθηκα εκτός Αθηνών για έναν γάμο. Είχα αποφασίσει πως ένα μπανάκι θα το έκανα και για αυτό χρειαζόμουν οπωσδήποτε ένα βιβλίο να μου κρατάει συντροφιά. Κοιτάζοντας τα ράφια μου το μάτι μου έπεσε επάνω σε ένα μικρό μαύρο βιβλιαράκι και αμέσως το άρπαξα, αυτό θα διάβαζα στην παραλία!

Το «Ο πιανίστας και ο θάνατος» ανήκει στην γυναίκεια λογοτεχνία αλλά δεν έχει εκείνη την ροζ  χροιά που τόσο απεχθάνομαι . Για εμένα τα βιβλία της Βαμβουνάκη είναι ένα βαθύ σοβαρό μπορντό. Αν και στην καρδιά της πλοκής βρίσκεται πάντα ο έρωτας, οι σχέσεις και γενικά η γυναίκα και όλα όσα υπάρχουν στην ζωή της, η συγγραφέας καταφέρνει να τα αποτυπώνει στο χαρτί με αρκετά αξιοπρεπή τρόπο και με μια όμορφη γραφή.

Στο μυθιστόρημα αυτό η συγγραφέας προσπαθεί να αναπτύξει έναν γυναικείο χαρακτήρα που ζει μια αρρωστημένη αγάπη. Η Λήδα, το όνομα της ηρωίδα μας, είναι παντρεμένη με έναν σοβαρά ψυχικά άρρωστο άντρα και έχει μια κόρη στην εφηβεία. Στις λιγοστές σελίδες του βιβλίου η Βαμβουνάκη καταπιάνεται με ένα πολύ σοβαρό θέμα που κατά την ταπεινή μου άποψη δεν κατάφερε να αναπτύξει στο έπακρο. Αν και καταλαβαίνω πως δεν είχε σαν θέμα του την ψυχική αρρώστια αλλά τα δεσμά με τα οποία δένει τους συντρόφους των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή. Στο βιβλίο αναφέρεται τόσο η αυτοκτονία όσο και η κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη και η κατατονία. Έχει ένα πολύ σοβαρό θέμα, συχνά ένιωθα έναν κόμπο στον λαιμό κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, αλλά νομίζω πως ήταν κάπως επιφανειακά δοσμένο. Μέσα στις σελίδες του βρίσκεις την ηρωίδα να αποζητάει την ομορφιά, την ηρεμία αν και όχι αρκετά και σίγουρα όχι με αρκετή διάθεση. Ήθελα συχνά να της ρίξω μια σφαλιάρα και να της φωνάξω «ξύπνα επιτέλους..».

Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας διαδραματίζεται στην Πολωνία. Πραγματικά ευχαριστήθηκα να διαβάζω για τις πόλεις Βαρσοβία/Κρακοβία και τις συγκινητικές  λεπτομέρειες από το Άουσβιτς. Είχα σκοπό να επισκεφτώ την χώρα και μετά από τις περιγραφές της Βαμβουνάκη είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει πολύ.

Αυτά τα ολίγα για αυτό το μικρό μαύρο βιβλιαράκι. Αν έχετε την διάθεση για γυναικεία λογοτεχνία η Βαμβουνάκη ίσως σας ταιριάξει!

Advertisements

5 thoughts on “Review: Ο πιανίστας και ο θάνατος από την Μάρω Βαμβουνάκη.

  1. Η Βαμβουνάκη ήταν από τις πρώτες συγγραφείς που έπεσαν στα χέρια μου όταν άρχισα να διαβάζω λογοτεχνία. Η Μοναξιά είναι από χώμα & η Κραταία Αγάπη είναι από τα καλύτερά της. Μετά καταπιάστηκε πολύ με θρησκεία και με κούρασε. Το συγκεκριμένο δεν το έχω διαβάσει αλλά ακούγεται ενδιαφέρον!

    Liked by 3 people

  2. Ωραία παρουσίαση! Το συγκεκριμένο βιβλίο μου έχει ξεφύγει και έτσι που το παρουσίασες με έπεισες να το ψάξω. Κι εγώ αγαπώ τη Βαμβουνάκη -την αισθάνομαι σαν φίλη από παλιά και δεν πιστεύω καθόλου ότι είναι ροζ! Αν θέλεις ρίξε μια ματιά και στο “Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα”.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s