Book Reviews

Review: Tokyo από την Mo Hayder

tokyonovel

Μια φοιτήτρια από την Αγγλία, η “Γκρέη”, έχει κυριευθεί από παράφορη εμμονή για ένα παρελθόν που είναι αδύνατον να καταλάβει. Ταξιδεύει στο Τόκυο ακολουθώντας τα ίχνη μιας φήμης που θέλει τη μοναδική ταινία-μαρτυρία για το πιο φρικτό βασανιστήριο στη σφαγή της Νανκίν το 1937, να βρίσκεται εκεί. Μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να τη βοηθήσει: ο Shi Chongming, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Waseda, είναι ένας από τους λίγους επιζήσαντες της σφαγής που κρατάει το κλειδί για την έρευνα της Γκρέη. Τι αντάλλαγμα όμως απαιτεί για να τη βοήθησει; 
Απεγνωσμένη από τη σκληρότητα της ιαπωνικής μεγαλούπολης όπου δεν γνωρίζει κανέναν, η Γκρέη δέχεται να εργαστεί ως συνοδός σε ένα κεντρικό νυχτερινό κλαμπ για Ιάπωνες επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα μέλη της yakusa. Ένας “νονός” ξεχωρίζει: αιωνόβιος, σε αναπηρική πολυθρόνα, περιτριγυρισμένος από μία τερατώδη κουστωδία και κύριο όργανό του τη “Νοσοκόμα”, το Τέρας της Σαϊτάμα. Η μακροημέρευση και η υγεία του εξαρτάται από ένα παντοδύναμο ελιξήριο. Αυτό το ελιξήριο όμως το έχουν βάλει στο μάτι πολλοί – με οποιοδήποτε τίμημα. Και κάτω από τη σκοτεινή επιφάνεια του σημερινού Τόκυο καραδοκεί, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου του Shi Chongming που περιγράφουν ανάσα προς ανάσα τη σφαγή, η ιστορία, και οι δαίμονες από το παρελθόν απαιτούν εκδίκηση… 

Μια πολύ αγαπημένη μου booktuber είχε εκθειάσει το Τόκυο της Mo Hayder για αυτό και εγώ έτρεξα αμέσως να το αγοράσω, αν μη τι άλλο σκέφτηκα θα μου αρέσει.. Έκανα λάθος τις πρώτες τρεις φορές που το έπιασα στα χέρια μου, δεν κατάφερα να δεθώ με την ιστορία. Την τέταρτη όμως βούτηξα στα βαθειά νερά της και για ακόμα μια φορά πρέπει να αποδεχτώ πως για όλα τα βιβλία υπάρχει η κατάλληλη ώρα.

Για την σφαγή της Νανκιν δεν ήξερα τίποτα. Εδώ δεν γνωρίζω καλά την Ελληνική ιστορία, σιγά μην ήξερα την Κινέζικη. Όταν τελείωσε το βίντεο της booktuber από την οποία γνώρισα το βιβλίο, έτρεξα κατευθείαν να βρω πληροφορίες. Έμεινα άναυδη με αυτά που ανακάλυψα, ο άνθρωπος μερικές φορές χάνει τελείως την ανθρωπιά του, ειδικά όταν θεωρεί κατάλληλες τις συνθήκες! Η συγγραφέας ήθελε να φέρει στο φως αυτό το κομμάτι της ιστορίας που το τυλίγει ένα κάποιο μυστήριο – τα ντοκουμέντα για την σφαγή κάηκαν, δεν έχουν συμφωνήσει για τον αριθμό των θυμάτων κτλ – μέσα από μια ιστορία με έντονα τα στοιχεία του τρόμου και του μυστηρίου.

Οι κεντρικοί ήρωες είναι δύο. Η Γκρέι μια νεαρή Αγγλίδα στην δεκαετία του ’90 που έχει πάει στην Ιαπωνία με σκοπό να βρει έναν Κινέζο καθηγητή και να του ζητήσει να της μιλήσει για τα γεγονότα της σφαγής αλλά και να της δείξει το μοναδικό βίντεο που υπάρχει και που μέσα στα καρέ του είναι αποτυπωμένο ένα από τα χειρότερα μαρτύρια των Ιαπώνων στρατιωτών αλλά και ο Shi Chongming ο κινέζος καθηγητής που μας εξιστορεί μέσα από το ημερολόγιο του την ίδια την σφαγή το 1937. Τους συμπάθησα και τους δυο, παρόλα τα ελαττώματα τους καταφέρνουν να μένουν ανθρώπινοι, ευαίσθητοι και φυσικά ενδιαφέροντες. Θες να μάθεις τι θα τους συμβεί, τι ρόλο θα παίξουν στο τέλος και αγωνιείς για την μοίρα τους.

Όσο αφορά την ιστορία κάθε αυτού, κατά την διάρκεια της ανάγνωσης νιώθεις το υποβόσκον μυστήριο να πάλλεται συνεχώς. Θες να μάθεις τι μπορεί να είναι πια αυτό το μαρτύριο αλλά παράλληλα θες να δεις και τι θα συμβεί σε όλους τους χαρακτήρες, όχι μόνο στους δυο κύριους. Σιγά-σιγά  η συγγραφέας μας αποκαλύπτει μερικά στοιχεία για το παρελθόν των ηρώων μας· τα προβλήματα τους, την ψυχή τους. Οι σελίδες είναι γεμάτες με ένα περίεργο feeling, στο μυαλό μου ήταν σκοτεινές, έκρυβαν σε κάθε γύρισμα της σελίδας την αδημονία της λύσης..

Μου άρεσε, δεν το αγάπησα. Το διάβασα μονορούφι, χάθηκα στην ιστορία και η λύση του «μυστηρίου» ήταν αρκετά ανατριχιαστική. Μέχρι εκεί όμως, δεν θα το έβαζα στα αγαπημένα μου αλλά σίγουρα θα το πρότεινα!

Advertisements

2 thoughts on “Review: Tokyo από την Mo Hayder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s