βιβλιοπροτασεις · mini προτασεις

Αγαπημένα Non Fiction (μη λογοτεχνικά) βιβλία!

Βάζεις νερό στον βραστήρα και πατάς το κουμπί για να αρχίσει η βράση. Ανοίγεις το ντουλάπι, βγάζεις την αγαπημένη σου κούπα , τον καφέ και την ζάχαρη. Στέκεσαι επάνω από το πάγκο της κουζίνας σου και με κλειστά τα μάτια περιμένεις να ακούσεις τον νερό που σε λίγο θα φτάσει την βράση του. Ετούτο το απόγευμα έχεις πολλές ώρες διαθέσιμες για διάβασμα· το όνειρο κάθε αναγνώστη. Κάποτε αυτό που χρειαζόμουν για ένα απόγευμα καθαρής ευχαρίστησης ήταν ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα. Πλέον τα γούστα μου με τα χρόνια έχουν αλλάξει και η όρεξη μου αποζητάει διάφορα είδη λογοτεχνίας ένα από αυτά είναι το non fiction. Το non fiction είναι το είδος που ασχολείται με βιβλία που δεν ανήκουν στην σφαίρα της μυθοπλασίας αλλά αφορά την ιστορία, την επιστήμη, την κοινωνία και ψυχολογία κτλ και προσωπικά θεωρώ πως με την ανάγνωση τους μαθαίνω πάρα πολλά και έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους. Σε αυτό το post θα σας μιλήσω για μερικά από τα non fiction βιβλία που έχω διαβάσει τώρα τελευταία και θεωρώ ότι θα έπρεπε να τους δώσετε μια ευκαιρία και εσείς.

 

Η μυστική ζωή των ζώων / Peter Wohlleben

29468308_596698020663879_8102501747169165312_n

Μεταφράστρια: Γιώτα Λαγουδάκου
Σελίδες: 296
Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις Πατάκης

Το δάσος είναι αγαπημένος προορισμός για πολλούς ανθρώπους. Αποτελεί συνώνυμο της γαλήνης και της παρθένας φύσης. H Mυστική ζωή των δέντρων ρίχνει φως στην πυκνή βλάστηση του δάσους και εμβαθύνει εντυπωσιακά σε ένα μυστηριώδες σύμπαν…

Στο δάσος συμβαίνουν εκπληκτικά πράγματα: Τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Δε μεγαλώνουν μόνο στοργικά τα μικρά τους, αλλά επίσης φροντίζουν τους ηλικιωμένους και άρρωστους γείτονές τους. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό! Ο διακεκριμένος δασολόγος Peter Wohlleben εμβαθύνει στην κρυφή ζωή των δέντρων και μας παρουσιάζει μια εντελώς καινούρια θεώρηση του δάσους – φέρνοντας έτσι στο φως εκπληκτικά στοιχεία. Τα δέντρα έχουν μνήμη, ανταλλάσσουν μηνύματα, αισθάνονται πόνο, παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο και κάνουν ρυτίδες. Κάποια δέντρα, όπως οι βελανιδιές, επικοινωνούν μεταξύ τους με χημικές αρωματικές ουσίες. Όταν, για παράδειγμα, ένα δέντρο δεχτεί επίθεση από έντομα, εκπέμπει αρωματικές ουσίες και όλα τα δέντρα της ευρύτερης περιοχής που λαμβάνουν το μήνυμα αυτό οπλίζονται κατάλληλα…〉

Αυτό το βιβλίο με εξέπληξε ευχάριστα! Δεν περίμενα πως ένα βιβλίο με μοναδικό του θεμα την μυστική ζωή των δέντρων θα ήταν τόσο ενδιαφέρων αλλά έκλεισα το οπισθόφυλλο γεμάτη νέες πληροφορίες. Διαβάζοντας το αισθανόμουν πως βρισκόμουν στα βάθη του αμαζονίου , τα δέντρα ζωντάνεψαν στην φαντασία μου και άρχισα να τα βλέπω με άλλο μάτι αλλά και να τα εκτιμώ ακόμα πιο πολύ. Το προτείνω σε όσους ψάχνουν κάτι το διαφορετικό να προσθέσουν στην λίστα τους.

 

Μαθήματα ζωής από τον Νίτσε / Τζον Αρμστρονγκ  

29472354_596697943997220_1994437646662762496_n

Μεταφραστής: Γιώργος Λαμπράκος
Σελίδες: 144
Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις Πατάκης

〈Ο Νίτσε (1844-1900) ήταν ένας από τους πιο τολµηρούς και φιλόδοξους στοχαστές του 19ου αιώνα. Ένιωθε πως οι κυρίαρχες αξίες της κοινωνίας του εµπόδιζαν την ευζωία και έκανε µια εντελώς προσωπική επανάσταση για να µεταµορφώσει σχεδόν τα πάντα. Του άρεσε ιδιαίτερα να αντιµάχεταιό,τιεξελάµβανε ως συµβατική ευσέβεια ή να αντιστρέφει τις προσδοκίες µας: αποφασίζει, για παράδειγµα, πως ο οίκτος δεν είναι πάντα κάτι καλό ή ότι η µοναξιά µάς ωφελεί. Σήµερα θα λέγαµε πως «του άρεσε να παίρνει ρίσκα» και δε φοβόταν να σοκάρει… Τι αγαπάς; Τι πιστεύεις πως είναι σηµαντικό; Σε τι δίνεις προτεραιότητα; Τι λαµβάνεις σοβαρά υπόψη στη ζωή σου και τι παραµερίζεις ως ασήµαντο; Όλο αυτό δεν έχει να κάνει µε το τι ισχυρίζεσαι ή µε το τι λες µέσα σου ότι πιστεύεις. Όλο αυτό εκδηλώνεται στη συµπεριφορά, στις συνήθειες και στις επιλογές… Ο Νίτσε πίστευε πως ζούσε µεταξύ ανθρώπων µε λάθος αξίες, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για λάθος πράγµατα και για λάθος λόγους. Ποιες είναι όµως οι σωστές αξίες: Μέσα από τα έργα του ο Νίτσε µάς προσφέρει µια σειρά µαθηµάτων που είναι µαθήµατα ζωής.〉

Πάντα ήθελα να διαβάσω κάτι γραμμένο απο τον Νίτσε για αυτό ότι έργο του έπεφτε στα χέρια μου το ξεφύλλιζα χωρίς όμως να προσπαθώ να μπω είς βάθος στα γραπτά του. Δεν ξέρω αν ήταν γιατί με δυσκόλευαν ή θεωρούσα πως δεν θα καταλάβω τι λέει και έτσι ήμουν προδιαθετημένη να το αφήσω στην άκρη, αλλά ποτέ δεν κατάφερα να ολοκληρώσω κάποιο βιβλίο του. Τούτο εδώ ομώς είναι τόσο ευκολοδιάβαστο και πολύ ωραίες σημειώσεις και επεξηγήσεις που το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ!

 

Μαθήματα ζωής από τον Φρόυντ / Μπρετ Καρ

29433332_596697920663889_6037112950173466624_n

Μεταφραστής: Γιώργος Λαμπράκος
Σελίδες: 144 pages
Εκδοτικός οίκος: Εκδόσεις Πατάκης

To 1896 ο Σίγκµουντ Φρόυντ (1856-1939) εισάγει τον όρο ψυχανάλυση (“psycho-analyse”) για πρώτη φορά, στα γαλλικά, ενώ το 1899 εκδίδεται η Ερµηνεία των ονείρων, βιβλίο εµβληµατικό που δεν αποκάλυψε απλώς τους καρπούς από την εµβριθή µελέτη που διεξήγαγε ο Φρόυντ πάνω στο όνειρο ως ένα γεµάτονόηµα µέρος της ψυχοπνευµατικής ζωής ενός ατόµου, αλλά πρόσφερε και ένα εµπεριστατωµένο, πολύπλοκα διατυπωµένο µοντέλο για τη λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής. Σύµφωνα µε αυτό, υπάρχει ένας συνειδητός νους, κάπως περιορισµένος, καθώς και ένας ασυνείδητος νους, συγκριτικά σπηλαιώδης, ο οποίος ελέγχει τις περισσότερες σκέψεις µας χωρίς τη συνειδητή επίγνωσή µας.
Στο βιβλίο αυτό ο Μπρετ Καρ συγκεντρώνει —σε δέκα κεφάλαια— πολύτιµα µαθήµατα ζωής από τον πατέρα της ψυχανάλυσης για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα.
Γιατί σαµποτάρουµε οι ίδιοι τις επιτυχίες µας; Τι κρύβουν και τι µας αποκαλύπτουν για τον ανθρώπινο νου οι γλωσσικές παραδροµές; Τι µπορούµε να µάθουµε από τις παρατηρήσεις του Φρόυντ για την ψυχολογία του έρωτα (και της απιστίας); Γιατί ο νεαρός Γκαίτε ήθελε να «εξαφανίσει» την οικογένειά του; Ποια είναι η ουσιαστική λειτουργία του ευφυολογήµατος; Ποια είναι η σχέση του ψυχαναλυτή µε τον αρχαιολόγο; Και γιατί πρέπει να χαιρόµαστε µε την ασηµαντότητά µας;〉

Το βρήκα μια αξιοπρεπέστατη εισαγωγή στον Φρόυντ αν και πολύ μικρό για να έχει μια ικανοποιητική επέκταση πάνω στο έργο του γνωστού ψυχαναλυτή του προηγούμενου αιώνα. Είναι όμως καλο γραμμένο , πολύ προσεγμένη η έκδοση και το κατά ευχαριστήθηκα γιατί την περίοδο που το διάβασα ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν.

 

Thank-You

Advertisement

2 thoughts on “Αγαπημένα Non Fiction (μη λογοτεχνικά) βιβλία!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s