Book Reviews

Review: Το κοράκι του Stephen King.

9789602371169-200-0147761

Όταν ένας θανατηφόρος ιός ξεφεύγει από ένα άκρως μυστικό εργαστήριο του Αμερικάνικου Στρατού (και γιατί όχι άλλωστε, αφού από ότι φαίνεται δεν τα προσέχουν και πολύ) το 99% του πληθυσμού καταλήγει γριπιασμένο και εντέλει νεκρό (φαντάσου την μπόχα). Μερικοί άνθρωποι που έχουν φυσική ανοσία στον ιό μένουν ανεπηρέαστοι από την αρρώστια αλλά όχι και από τις δυσκολίες της επιβίωσης τους. Εκτός από την καταστροφή αυτή όλοι οι επιζήσαντες έχουν και παράξενα όνειρα που τους ειδοποιούν για τον άντρα με τα μαύρα που ΔΕΝ έρχεται ειρηνικά και για μια γιαγιά που παίζει κιθάρα και που θα τους προσφέρει την βοήθεια της.

Το Κοράκι στέκονταν στα ράφια μου παρέα με την αγγλική του έκδοση εδώ και χρόνια. Μια το έβγαζα από την θέση του, το γύριζα από πίσω διάβαζα την υπόθεση, κοιτούσα τον αριθμό των σελίδων και το έβαζα πάλι πίσω. Η ζωή είναι πολύ μικρή και εγώ δεν έχω την κατάλληλη υπομονή για τόσο πολυσέλιδα βιβλία. Οπότε το Κοράκι είχε δύο γοητευτικά χαρακτηριστικά και ένα αρνητικό για εμένα. Τα δύο γοητευτικά στοιχεία ήταν α) το ότι είναι δυστοπικό, ένα είδος που αγαπώ και συχνά περνάω καλά διαβάζοντας μυθιστορήματα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και β) ότι το έχει γράψει ο Στέφανος ο Βασιλιάς που τον εκτιμώ πολύ σαν συγγραφέα. Το κακό του στοιχείο είναι ότι η αγγλική έκδοση που ήταν 1325 σελίδες και η ελληνική 1061. Αυτά τα νούμερα μου προκαλούσαν ένα πόνο αριστερά στο στήθος μου και ένα μούδιασμα στο αριστερό χέρι το ένιωθα αλλά είπα «άι στον κόρακα (pun intended)» θα το διαβάσω και επέλεξα την ελληνική έκδοση παρόλο που ήταν η «κομμένη».

Η αρχή του με καθήλωσε. Με γέμισε αγωνία και διάθεση να διαβάζω γρήγορα και συνέχισε έτσι μέχρι και τις 300 περίπου σελίδες όπου είναι το σημείο που συνήθως κουράζομαι πολύ. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν η ακατάσχετη φλυαρία του Κινγκ που σε αυτό το μυθιστόρημα έχει φτάσει στην κορυφή της. Ξέρω ότι του αρέσει να αναπτύσσει τους χαρακτήρες του προσθέτοντας σκηνές και λεπτομέρειες αλλά το παράκανε στο Κοράκι. Οι χαρακτήρες ήταν πολλοί, ο καθένας με δική του προϊστορία, σκέψεις και συναισθήματα και όλα αυτά σε έπνιγαν . Θεωρώ ότι αν είχε 300 σελίδες λιγότερες θα ήταν πολύ καλύτερο και όχι τόσο κουραστικό. Αν πρέπει να συγκρίνω τα δυο μεγαλύτερα του μυθιστορήματα (Κοράκι και Το Αυτό) θα επιλέξω Το Αυτό που είναι εξίσου φλύαρο αλλά η φλυαρία του προσθέτει στη ιστορία και δεν κουράζει.
Δεν χρειάζεται να μιλήσω για την γραφή του Κινγκ που είναι πάντα πολύ καλή. Ξέρει πως να δημιουργεί χαρακτήρες που μοιάζουν 100% αληθινοί και γράφει σκηνές που ζωντανεύουν μπροστά σου. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα που είναι μια κλασσική μάχη μεταξύ του καλού και του κακού θεωρώ ότι έφτιαξε την βάση για πολλά από τα επόμενα βιβλία του (ειδικά την σειρά του Μαύρου Πύργου) μιας και είναι από τα πρώτα του μυθιστορήματα. Και φαίνεται. Στα επόμενα κατάφερε να κοντρολάρει την εμμονική του τάση προς την λεπτομέρεια καλύτερα.

Για τους λάτρεις του Κινγκ αυτό θεωρείται από τα καλύτερα του , έμενα δυστυχώς δεν με κέρδισε.

One thought on “Review: Το κοράκι του Stephen King.

  1. Κι εμένα είναι το δεύτερο αγαπημένο του Στέφανου μετά το Αυτό! Αν και τα διάβασα και τα δύο κάπου 15 χρόνια πριν (#κρυβεχρονια)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s