Book Reviews

Review: Η ξηρασία & Άγρια φύση από την Jane Harper.

Όλο αυτόν τον καιρό που έλειπα από το blog δεν σταμάτησα να διαβάζω, αν και μου παίρνει περισσότερο καιρό πλέον να τελειώσω ένα μυθιστόρημα. Κάθε φορά που έγραφα μερικά λόγια στο Goodreads για το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ο νους μου γυρνούσε πάντα εδώ απλά δεν ένιωθα πως ήμουν έτοιμη να ξαναγράψω μια ολοκληρωμένη άποψη. Από ότι φαίνεται, η ώρα να αρχίσω πάλι να ανεβάζω τις απόψεις μου έφτασε για αυτό απόψε σαν φέρνω δυο «κριτικές» βιβλίων.

 

Η ΞΗΡΑΣΊΑ

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΑΝΤΛΕΡ;
Βρισκόμαστε στην Αυστραλία, εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων εκατό χρόνων. Στη μικρή πόλη της Κιβάρα έχει να βρέξει δύο χρόνια. Η ένταση στην κοινότητα γίνεται αφόρητη όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται άγρια δολοφονημένα. Όλοι πιστεύουν ότι ένοχος για το έγκλημα είναι ο Λουκ Χάντλερ, που, αφού σκότωσε τη γυναίκα του και τον εξάχρονο γιο του, αυτοκτόνησε.
O αστυνομικός Άαρον Φαλκ επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του για την κηδεία του Λουκ. Δεν έχει σκοπό να μείνει για πολύ: Πριν από είκοσι χρόνια, έφυγε κακήν κακώς από την πόλη. Τώρα όμως η οικογένεια του Λουκ του ζητά να ανακαλύψει την αλήθεια. Βαθιά θαμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια – κάποια από αυτά, δικά του…

Η Ξηρασία είναι το δεύτερο βιβλίο της Jane Harper που διαβάζω και δηλώνω θαυμάστρια της.  Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφει λιτός αλλά όχι απλοϊκός . Η γραφή της σου μεταφέρει εξαίσια τα συναισθήματα των χαρακτήρων και καταφέρνει να ζωντανεύει το περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία. Βρήκα συμπαθητικό των κεντρικό ήρωα , η συγγραφέας δεν χρησιμοποίησε το κλισέ του «τυραννημένου αστυνόμου»  αλλά κατάφερε να δώσει τόσα όσα πρέπει μυστικά και τραύματα στον ήρωα της ώστε να είναι ανθρώπινος. Αυτό που με κέρδισε ήταν το περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται: μια ξεχασμένη πόλη στην Αυστραλία όπου η ξηρασία έχει κάψει τα πάντα και οι άνθρωποι είναι σκληροί σαν πέτρα . Θεώρησα ότι ήταν σαν ένας έξτρα χαρακτήρας του βιβλίου. Επίσης, μου άρεσε που δεν ήταν ένα κλασσικό αστυνομικό μυθιστόρημα, παρόλο που ο κεντρικός ήρωας άνηκε στο αστυνομικό σώμα. Πρόκειται για μια προσωπική υπόθεση η οποία ξεδιπλώνεται με σταθερό ρυθμό σε όλη την διάρκεια του μυθιστορήματος , ότι πρέπει για ένα κυριακάτικο απόγευμα.  Γενικά έχω βρει πως το αγαπημένο μου είδος μυθιστορήματος είναι μυστήριο με ελάχιστη, αν γίνεται και καθόλου, αστυνομική παρουσία.  Αν εκτιμάς ένα μυστήριο το οποίο βασίζεται κυρίως σε πρόσωπα του ήρωα και όχι με βαριά την παρουσία της αστυνομίας στο προτείνω ανεπιφύλακτα.

 

ΆΓΡΙΑ ΦΎΣΗ

Πέντε γυναίκες εγκαταλείπουν την άνεση του κλιματιζόμενου εργασιακού τους περιβάλλοντος, φορτώνονται απρόθυμα τα σακίδια τους και ξεκινούν να διασχίσουν έναν θαμνότοπο της αυστραλιανής ενδοχώρας. Στόχος αυτής της πεζοπορίας να ενισχυθούν οι μεταξύ τους δεσμοί και η ομαδικότητα τους. Στο τέλος της διαδρομής όμως θα μείνουν μόνο τέσσερις…

Το δεύτερο βιβλίο της Jane Harper με τον ίδιο ήρωα , τον συμπαθητικό Aaron Falk , μου φαίνεται πως με κέρδισε λίγο περισσότερο. Ήταν το πρώτο της βιβλίο που διάβασα και νομίζω μου άρεσαν πολύ οι εναλλαγές μεταξύ των ηρώων  στην αφήγηση της ιστορίας. Το να βλέπουμε μέσα από τα μάτια διάφορων ηρώων πως εξελίσσεται η ιστορία θεωρώ πως πάντα προσθέτει πολλά σε ένα μυθιστόρημα. Σε αυτό το μυθιστόρημα βρίσκουμε τον ήρωα μας  στοιχειωμένο από τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου αλλά και πάλι δεν μπαίνει στο καλούπι του «ταλαιπωρημένο & πονεμένου» ήρωα που βρίσκουμε συχνά στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Το περιβάλλον που έπαιζε μεγάλο ρόλο δίνοντας ένα mood «μαυρίλας» στο πρώτο βιβλίο εδώ παρόλο που έχει πιο έντονη παρουσία το βάρος πέφτει κυρίως στις σχέσεις των ηρώων. Μια ομάδα γυναικών που βρίσκεται χαμένη μέσα στο δάσος , ένα καστ χαρακτήρων με πολλά προβλήματα και απωθημένα.. Τι καλύτερο; Το μυστήριο είναι έντονο, η γραφή εξαιρετική και οι ήρωες αληθινοί.  Το τέλος προσωπικά δε με εξέπληξε αλλά μου άρεσε και κλείνοντας το βιβλίο ένιωσα την ανάγκη να διαβάσω όλα της τα βιβλία. Τόσο για την γραφής της αλλά και για την τοποθεσία στην οποία διαδραματίζονται που δεν την συναντώ συχνά σε βιβλία.  Άμα σου άρεσε το πρώτο μυθιστόρημα της προτείνω να πιάσεις και αυτό εδώ αν και δεν χρειάζεται να τα διαβάσεις με την σειρά. Το δεύτερο στέκεται μόνο του, χωρίς να χάσεις κάτι από την ιστορία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s