Book Reviews

Review: Miracle Creek από την Angie Kim.

Μέχρι που θα φτάνατε για να προστατέψετε την οικογένειά σας και να φυλάξετε τα μυστικά τους; Θα αγνοούσατε τα ψέματά τους;

Σε μια μικρή πόλη στη Βιρτζίνια μια ομάδα ανθρώπων γνωρίζει ο ένας  τον άλλον μέσω ενός ειδικού θεραπευτικού κέντρου. Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο υπόσχεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη στειρότητα έως και τον αυτισμό. Αλλά μια μέρα ο θάλαμος με υπερβαρικό οξυγόνο εκρήγνυται και δύο άνθρωποι πεθαίνουν. Είναι σαφές ότι η έκρηξη δεν ήταν ατύχημα. Μια ισχυρή επίδειξη δύναμης ξεδιπλώνεται καθώς η ιστορία μετακινείται ανάμεσα σε χαρακτήρες που κρατούν μυστικά και κρύβουν προδοσίες. Κεφάλαιο ανά κεφάλαιο αλλάζουμε απόψεις και συλλέγουμε στοιχεία: Ήταν η απρόσεκτη μητέρα ενός ασθενούς; Ήταν οι ιδιοκτήτες, ελπίζοντας να επωφεληθούν από τα χρήματα που θα πάρουν λόγω ασφάλισης και να στείλουν την κόρη τους στο κολέγιο; Θα μπορούσε να ήταν ένας διαδηλωτής προσπαθώντας να αποδείξει ότι η θεραπεία δεν είναι ασφαλής;

Το Miracle Creek αποκαλύπτει τις χειρότερες προκαταλήψεις και τις καλύτερες προθέσεις, τις έντονες αντιπαλότητες και τις προκλήσεις της ανατροφής ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες. Μελετά προσεκτικά την τεταμένη ατμόσφαιρα  του δικαστηρίου κατά την διάρκεια της δίκης  και τις πολυπλοκότητες της ζωής ως οικογένεια μεταναστών.

Tα βιβλία με πολλούς αφηγητές είναι τα αγαπημένα μου. Λατρεύω να βλέπω την ιστορία να ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια διαφόρων ηρώων που ο καθένας του κατέχει διαφορετικό χαρακτήρα και έχει διαφορετικό υπόβαθρο. Σε αυτή την ιστορία έχουμε εντελώς αντίθετους χαρακτήρες να μας συντροφεύουν. Από τον λευκό μεγαλοαστό γιατρό με πρόβλημα στειρότητας μέχρι την δεκαοχτάχρονη κόρη Κορεατών μεταναστών, όλοι έχουν μυστικά να κρύψουν και όλοι έχουν παίξει τον ρόλο τους στον θάνατο τον δύο ανθρώπων. Η ιστορία ξεκινάει λίγη ώρα πριν την έκρηξη του υπερβαρικού θαλάμου και συνεχίζει έναν χρόνο μετά κατά την διάρκεια της δίκης  της μητέρας ενός από των θυμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα legal drama ή ελληνιστή δράμα δικαστηρίου αλλά άνετα ανήκει και στο  μυστήριο διότι κατά την διάρκεια του βιβλίου δεν ξέρεις τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα.

Η συγγραφέας αγγίζει πολλά θέματα αλλά κυρίως μιλάει για τους γονείς που φροντίζουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ή παιδιά με αυτισμό και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Η οπτική γωνία ενός παιδιού με αυτισμό λείπει τελείως από το βιβλίο οπότε ένιωθα ότι συχνά τα παιδιά ήταν το άθροισμα των προβλημάτων που είχαν και όχι ζωντανά παιδιά με τις ιδιαιτερότητες τους και τους χαρακτήρες τους. Ναι μεν η ιστορία αφορά τους γονιούς των παιδιών και όχι τα ίδια τα παιδιά και σίγουρα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι γονείς είναι τεράστιες αλλά θα ήθελα να έβλεπα και τις τρυφερές στιγμές που μπορεί να υπάρξουν σε αυτές τις οικογένειες. Αν μη τι άλλο η συγγραφέας δείχνει πολύ σωστά το σκεφτικό των γονιών που δεν μπορούν να αποδεχτούν πως τα παιδιά τους μπορεί να μην είναι σαν των άλλων γονιών αλλά είναι εξίσου έξυπνα, ενδιαφέροντα και ολοκληρωμένα.

Η Angie Kim ήταν δικηγόρος και αυτό φαίνεται από το πόσο καλά και ρεαλιστικά έγραψε τις σκηνές του δικαστηρίου. Έλειπαν οι υπερβολικά δραματικές σκηνές και οι δικηγόροι ήταν αληθοφανείς και συμπαθείς ο καθένας κάνοντας το καλύτερο για κερδίσει την δίκη.

Εν κατακλείδι, μου άρεσε πολύ. Βρήκα απολαυστική την γραφή της, οι χαρακτήρες ήταν ολοζώντανοι και το μυστήριο μου κράτησε την προσοχή. Όσο αφορά το τέλος, το βρήκα λίγο «κλισέ» για αυτό και του έβαλα τέσσερα αστεράκια αντί για πέντε. Σίγουρα θα περιμένω να διαβάσω το επόμενο βιβλίο που θα εκδώσει η συγγραφέας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s