review · YA DYSTOPIAN

Review:Only ever yours απο την Louise O’neil

image

Φαντασου ενα κόσμο οπου οι γυναίκες δεν γεννιούνται αλλα δημιουργούνται με τις κατάλληλες  προδιαγραφες για να αρέσουν στους άνδρες.Σκέψου ένα κόσμο οπου το ονειρο καθε δεκαεξαχρονης ειναι να την διαλέξει για σύζυγο καποιος αγνωστος άντρας και να του χαρισει οσο πιο πολλους γιους μπορεί μέχρι να ερθει η ωρα να αποσυρθει και ο χειροτερος της εφιάλτης της ειναι να γινει παλακιδα.Σκεψου να ζεις περιτριγυρισμένη απο καθρέπτες,καθε πτυχή του κορμιού σου να ψαχνεται για ατελειες καθημερινα και την ‘ομορφια σου’ να την βαθμολογούν αγνωστοι.

Αυτή ειναι η πραγματικότητα για πολλες κοπελες στο Σχολειο,οπου εκπαιδεύονται για να γινουν συντροφοι.Με ολες τις πτυχες της ζωης της να αφορούν αποκλειστικά την ομορφιά και να παραμένουν πάντα στην επιφανεια χωρις ποτε να δοθει καμία προσοχή στα συναισθηματα της η φρίντα ξεκιναει την τελευταια χρονια στο Σχολειο,μια χρονια που θα κρίνει την ζωη της.Οσο η πιεση μεγαλώνει τοσο πιο πολυ βλέπεις τις τροφιμους να διαλύονται υπό το βαρος της καταπίεσης.

Η μοναδικοτητα του ανθρωπου ειναι δεδομενη και οχι κατι που αποκτας με το καιρο.Στα βιβλια με δυστοπικη χροιά  ενα απο τα πρώτα πραγματα που αντιμετωπιζουμε ειναι η καταπίεση της μοναδικότητας και η συνεχεις προσπαθειες των αρχών να την συντρίψουν οπου την βρουν.Γιατι ομως?Γιατι αμα ένα πληθος ανθρωπων ειναι ομοιομορφο,αν δεν εχει δικη του θέληση,ακομα κατι που πρεπει να φυγει για να κοντρολαρεις καποιον,μπορεί να διαμορφωθεί οπως θες εσυ.Και σε αυτο το βιβλιο,οπως και στο βιβλίο απο το οποιο πηρε την έμπνευση της η συγγραφεας ‘The handmaid’s tale‘,οι γυναικες ειναι απλα αναγκαίες για εναν συγκεκριμένο σκοπο ή μαλλον για τρεις σε αυτο το βιβλιο και δεν εχει απολυτως καμια ελευθερία.Μπορεις να πεις ‘α,ευτυχως που ειναι λογοτεχνια και δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα’ αλλα θα εκανες λαθος.Συμβαίνει.Γυναίκες υποφερουν στα χερια των ανθρώπων που στα ματια τους είναι μονο μητρες ή σκεύη για να σκορπουν το σπέρμα  τους καποιοι αντρες χωρίς σχεδον ποτε να τις ρωτησουν.Αν πουν οχι?Μπορεί να τους περιμένουν στην γωνια με το οξυ.Αλλα μην σε ξεγελάει το μενος μου,δεν πηγαίνει τοσο βαθεια αυτο το βιβλιο.

Αμα ψάχνεις για καποιον χαρακτήρα που θα μπορούσες να συμπαθησεις τοτε αυτο το βιβλιο δεν είναι για σενα,είναι σχεδον ολοι αντιπαθητικοι.Σχεδον ολοι θελουν να πετυχουν το σκοπο τους και μπορει να πουλήσουν τα πιο ιερα τους για αυτο.Οπως και τα περισσότερα dystopian βιβλια,το τελος ειναι πνιγηρο και γκιζο.Μιλαει για διατροφικές διαταραχες σα να ηταν το νορμαλ πράγμα,κατι που πρεπει να έχει καθε κοπελα που ενδιαφέρεται για το βαρος της.Η ομορφιά αντιμετωπίζεται σαν να ειναι το εισιτήριο προς έναν κόσμο γεματο ευτυχια και προφανώς  η “έλλειψη” αυτης σαν καταρα και αιτια δυστυχιας.Ειναι τρομαχτικο ολο αυτο εαν σκεφτεις οτι υπαρχουν άνθρωποι που χανουν την ζωη τους προσπαθώντας να βγαλουν ενα καλο selfie και κοπέλες που καταλήγουν ενας σακος με κοκκαλα γιατι για “καποιους” ηταν χοντρη.

Ουφ.

Το “Handmaid’s tale” ειναι η ενηλικη βερσιον αυτου εδω του εφηβικού βιβλιο και πολυ καλύτερο  (και φαντάσου δεν το εχω φτάσει ουτε στην μεση).Θα στο πρότεινα ομως αμα σου αρεσει ενα πιο dark YA βιβλιο.Αν μη τι αλλο δινει food for thinking.

Θα ήθελα να μου πειτε αν οι κριτικές μου σας βοηθούν να ερθετε πιο κοντα σε ενα βιβλιο ή αντίστοιχα να το απορρίψετε ή αν τις γραφω σωστα. Δεν ψαρευω κοπλιμεντα απλα θελω να ξερω αν το κανω καλα.Μερικες φορες πιστεύω πως δεν βγαινει τιποτα απο κάποια κριτική μου.

* Είμαι απο κινητό και δυστυχως φωτογραφίες και λινκ θα βαλω οταν βρεθώ μπροστα σε pc.

Adios!

24 thoughts on “Review:Only ever yours απο την Louise O’neil

  1. Κοριτσάρα, αυτό που έχω να σου επισημάνω για την τελευταία ερώτηση, είναι ότι πρέπει να προσθέσεις κάπου μια μπάρα με τις κατηγορίες όλων των βιβλίων που έχεις γράψει κριτική. Πολλές φορές διαβάζω μια κριτική σου και θέλω να την ξαναβρώ να τη διαβάσω ή θέλω να βρω για κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο αν έχεις γράψει κριτική και δεν ξέρω πώς να το ψάξω 😦

    Liked by 1 person

    1. Το σκεφτομουν και ναι θα το κανω! Συνηθως γραφω “review” σα σε φακελο αλλα αυτο θα κανω και με κατηγοριες δλδ αστυνομικο κτλ οτι αλλο ειναι πες μου!

      Liked by 1 person

      1. Λοιπόν, αυτό ήταν το πρώτο που σκέφτηκα γιατί με την ερώτηση σου “πείτε μου πώς σας φαίνονται οι κριτικές μου” μπήκα στη διαδικασία να ψάξω να βρω στο blog σου την κριτική κάποιου βιβλίου που να έχω ήδη διαβάσει και χάθηκα λίγο! 🙂

        Από κει και πέρα, επειδή παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες τα ποστ σου σχετικά με τα βιβλία, δεν μπορώ να σου πω σίγουρα αν θα επηρεαζόμουν στο να αγοράσω κάτι ή όχι, γιατί τυχαίνει να μην διαβάζω το συγκεκριμένο είδος που αναφέρεις. (πχ. Ya και dystopian novels ούτως ή άλλως δεν θα αγόραζα).

        Τώρα από την αστυνομική λογοτεχνία που μ’ αρέσει, πχ για τον Nesbo που δεν έχω διαβάσει ακόμα κάποιο βιβλίο του και θα ήθελα να ξεκινήσω με κάποιο, μπήκα στη διαδικασία να τσεκάρω το blog σου για να πάρω μια γνώμη. 🙂

        Ουφ, σ’ έπρηξα με το μπλα μπλα αλλά ελπίζω να βοήθησα! 😀

        Liked by 1 person

      2. χαχαχα! Οχι μια χαρα μα και εμενα τα YA δεν ειδος αγαπημένο! Τωρα να δεις σε τι βιβλια θα σε ταραξω!Να παρεις τον Χιονανθρωπο!

        Liked by 1 person

      3. Στον Χιονάνθρωπο είχαμε καταλήξει, όντως! χαχα

        Βρε συ να σε ρωτήσω κάτι που όλο θέλω να σε ρωτήσω κι όλο δε βρίσκω σχετικό ποστ;; Εσύ που διαβάζεις και λίγο πιο ψαγμένα… έχει τύχει ποτέ να διαβάσεις μυθιστόρημα “εναλλακτικής ιστορίας”;;;
        Τα πιο γνωστά του είδους είναι τα: Πλατεία Μπελογιάννη (Γιώργος Αλεξάτος), Sputnik Caledonia (Andrew Crumey) και Ο Ανθρωπος στο Ψηλό Κάστρο (Φίλιπ Κ. Ντικ).

        Like

      4. Τον ανθρωπο στο ψηλο καστρο το βρηκα προσφατα στα αγγλικα στα 3 ευρω μετα απο ποσο καιρο που το ψαχνα!!Θα το διαβασω συντομα!Μολις τελειωσω αυτα που διαβαζω τωρα!

        Liked by 1 person

      5. Θέλω οπωσδήποτε κριτική μόλις το τελειώσεις 😀
        Πώς έτυχε και μπήκες στη διαδικασία να το ψάξεις; Στο είχε προτείνει κάποιος;

        Liked by 1 person

      6. Αλλα οχι δεν νομιζω πως εχω διαβασει..Α λιγο το Stephen Fry ενα βιβλιο που ειχα γραψει και εδω κριτικη εχει ενα “what if..” θεμα.Δεν θυμαμαι καθολου πως το λενε χαχα περιμενε..Να στο στειλω

        Liked by 1 person

      7. Το συγκεκριμένο είδος καταπιάνεται με το “πώς θα ήταν ο κόσμος αν η ιστορία είχε εξελιχθεί αλλιώς”. Και ναι, αν εννοείς το “Making History” του Stephen Fry ναι είναι εναλλακτική ιστορία. Κάτσε να το ψάξω κι εγώ στις κριτικές σου να το βρω….

        Like

      8. Α ναι,δεν ξερω που θα το βρεις χαχα τωρα ξεκινησα και φτιανω τις κατηγοριες,αλλα ειμαι κουρασμενη και θα συνεχισω αυριο!

        Liked by 1 person

      9. Το βρήκα αλλά δεν έχεις κριτική, το έχεις ονομαστικά μόνο στο FEBRUARY WRAP UP 😦 😦

        Υ.Γ. Ναι καλέ, αυτό θα σου πάρει ώρες! Αυριο πια με την ησυχία σου!! 🙂

        Like

  2. Αχ, έγραφα και ξαφνικά όλα σβήστηκαν. Άτιμα windows 10…
    Για να είμαι ειλικρινής η πλοκή του βιβλίου λίγο με εκνεύρισε. Δεν νομίζω να το διαβάσω, ειδικά στο κοντινό μέλλον.
    Είμαι σίγουρη, όσον αφορά τα κείμενα σου, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτεί κάποιος το ιστολόγιο σου και να μην ενθουσιαστεί.
    Οι επιλογές σου είναι ταυτόχρονα κλασσικές, αλλά και ιδιαίτερες. Φαντάσου, ο κολλητός μου που δεν διαβάζει ούτε εμένα (το καθαρματάκι), διαβάζει ευλαβικά τα κείμενα σου για τον King! Η παρουσίαση σου επίσης είναι στρωτή και αληθινή. Ξέρω από την πρώτη στιγμή που γράφεις για ένα βιβλίο αν αυτό μπορώ να το διαβάσω, αν και τώρα τελευταία έχω μπει στο τριπάκι της αναθεώρησης.
    Μόνο ένα πράγμα θα σου πω, παρακινημένη από σένα θα διαβάσω King μετά από τρία χρόνια. Αν αυτό δεν είναι χάρισμα, τι είναι;!

    Liked by 1 person

  3. Λοιπόν εχω ξεκινήσει ένα βιβλίο του Κινγκ, μου είπαν απο τα καλυτερα του,και να περιμένεις review!Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλα σου λογια,να του πεις οτι εχω πολλα δικά του για reviewing.You all make me feel happy and worthy 🙂

    Liked by 1 person

  4. Μου αρέσει να διαβάζω κριτικές σου, πιστεύω οτι πάντα εισαι thorough και ειλικρινής και εχεις ενα δικο σου τρόπο να μας παρουσιάζεις τι σου αρέσει σε καθε βιβλίο και τι όχι! Keep on going! Οσο για την κατηγοριοποίηση συμφωνω με τη Μαριαννα! 😉

    Liked by 1 person

    1. Εχω ηδη ξεκινήσει,απλα δεν ξερω πως σβηνεις κατηγοριες που δεν θες πια.Χμμ.Τα λόγια σου ειναι για μενα πηγη χαράς!Ώρες-ωρες ολοι μας ανησυχούμε μήπως κατι κάνουμε λάθος!

      Liked by 1 person

Leave a comment