Book Reviews

Review: Σπούτνικ αγαπημένη απο τον Χαρούκι Μουρακάμι.

14494863_346424759024541_8223923524586159635_n

Ο Κ. είναι ερωτευμένος με τη Σουμίρε, όμως η Σουμίρε είναι ερωτευμένη με τη Μίου. Κι ενώ η Σουμίρε περνάει μια φάση ενδοσκόπησης για να καταλάβει αν το ότι είναι ερωτευμένη με τη Μίου σημαίνει πως είναι ομοφυλόφιλη, ο Κ. παρηγοριέται στην αγκαλιά της μητέρας ενός μαθητή του.
Το ερωτικό τρίγωνο που έγινε κουβάρι θα μπερδευτεί ακόμη περισσότερο όταν η Μίου θα τηλεφωνήσει στον Κ. από ένα ελληνικό νησί για να του ανακοινώσει πως η Σουμίρε εξαφανίστηκε.

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο του Μουρακάμι που διαβάζω στα Ελληνικά μιας και πάντοντε προτιμούσα τις αγγλικές μεταφράσεις, δεν με απογοήτευσε τόσο όσο περίμενα αλλά δεν ήταν και απο τις καλύτερες μεταφράσεις που έχουν πέσει στα χέρια μου, ήταν ικανοποιητική. Εκτός απο αυτό, η ιστορία κσθεαυτού ήταν κάτι διαφορετικό απο αυτό που με είχε συνήθισει ο συγγραφέας. Ο Μουρακάμι είναι ένας απο τους αγαπημένους μου συγγραφείς, έχω διαβάσει ένα μεγάλο κομμάτι απο την βιβλιογραφία του και σκοπευώ να την ολοκληρώσω, όποτε η γραφή του μου είναι πολύ οικειά και πρόσεξα κάποια στοιχεία του που ενώ υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα βιβλία του έλειπαν απο το “Σπούτνικ Αγαπημένη”.

Ενώ ο σουρεαλισμός και ο μαγικός ρεαλισμός παίζουν μεγάλο ρόλο στην μορφολογιά των ιστοριών του Μουρακάμι το Σπούτνικ ανήκει σε εκείνη την μερίδα των μυθιστοριμάτων του (Νορβηγικό Δάσος, Ο άχρωμος Τσουκουρου Ταζακι κτλ) που διαδραματίζεται στην πραγματικότητα χωρίς διαλείματα “μαγείας” ή περίεργων φαινομένων. Τουλάχιστον τα 2/3 της ιστορίας ακολουθεί το μοτίβο που μόλις περιέγραψα γιατί στο τέλος πάει να πάρει μια κλίση προς τον μαγικό ρεαλισμό, αλλά χωρίς να χαλάει την αίσθηση πραγματικότητας που σου αφήνει το βιβλίο.

Επίσης συμβαίνουν δυο πολύ όμορφα πράγματα. Πρώτον,η ιστορία φεύγει απο την Ιαπωνία και ένα μεγάλο μέρος της διαδραματίζεται σε ένα μικρό Ελλήνικο νησάκι κοντά στην Ρόδο και δευτέρον οι ήρωες είναι λιγότερο εσωστρεφείς απο ότι είναι συνήθως και πολύ πιο συμπαθητικοί! Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας δάσκαλος δημοτικού που δεν σε κουράζει με άσκοπα μαγειρέματα, μπυροποσία και εσωτερικό διάλογο αλλά κάνει πράγματα μέσα στην ιστορία και ο χρόνος που σπαταλάει στην Ελλάδα χαρίζει πολύ όμορφη ανάγνωση! Οι άλλοι χαρακτήρες είναι και αυτοί πολύ ενδιαφέροντες και δεν βρήκα καθόλου βαρετή την εξελιξή τους, το βιβλίο το τελείωσα σε μιάμιση μέρα.

Υπήρξαν πολλά πράγματα που αγάπησα. Το ρομαντικό στοιχείο μου άρεσε πολύ, ήταν πολυ γλυκό να βλέπεις τον τρόπο με τον οποίο περιγραφόταν ο έρωτας απο τους χαρακτήρες. Η φιλοσοφιά της ιστορίας ήταν πολύ δεμένη, κινούταν κυρίως στις έννοιες αγάπης-μοναξιάς, χωρίς όμως να υπερβαίνει και να γίνεται καρικατουρίστικη. All in all, οι εικόνες που πηδούσαν μέσα απο τις σελίδες ήταν πολύ θελκτικές και με κέρδισαν. Και κυριώς, το βιβλίο αυτό έχει ένα κάποιο τέλος, μια κάποια λύτρωση. Σε αφήνει με μια γλυκιά αισιοδοξία!

Το προτείνω σε όσους αγαπούν τον Μουρακάμι, ειδικά εάν θέλουν κάτι διαφορετικό απο αυτόν αλλά δεν θα το σύστησω για μια πρώτη επαφή διότι δεν είναι αντιπροσευτικό του έργου του. Δεν σου αφήνει εκείνη την αίσθηση ονείρου που σου αφήνουν συνήθως τα βιβλία του, παρόλα αυτά παραμένει ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο!

 

Θα εμφανιστεί στο spoileralert.gr

17 thoughts on “Review: Σπούτνικ αγαπημένη απο τον Χαρούκι Μουρακάμι.

      1. Καθόλου… Κοίτα ο μαγικός ρεαλισμός δεν μου αρέσει γενικά. Αν ο άλλος είναι και φλύαρος και ενώ έχει μια καλή πλοκή την αφήνει ξαφνικά με συγχωρείς εγώ δεν θα πάρω.

        Liked by 1 person

      2. Εντάξει,γούστα είναι αυτα και πόσο δε ο Μουρακάμι που δεν είναι για όλους! Ακόμα και εμένα που μου αρέσει πάντα μου σπάει τα νεύρα!!

        Liked by 1 person

      3. Εννοείται, αυτό έλειψε να έχουμε όλοι τις ίδιες προτιμήσεις! Ο κόσμος θα ήταν πολύ βαρετός. Εδώ υπάρχουν ψυχανώμαλοι που δεν τους αρέσει η σοκολάτα και ζουν ανάμεσά μας!

        Liked by 1 person

  1. Πρεπει να ειναι αυτο που μου αρεσε λιγοτερο απο τα βιβλια του. Βεβαια το διαβασα και καιρο πριν, δεν το πολυθυμαμαι. Ευχαριστο, αλλα τιποτα το ιδιαιτερο.

    Liked by 1 person

      1. Χμμ ισως… Και το μικρες ωρες ηταν αρκετα ρεαλιστικο απ’οτι θυμαμαι, αλλα μου αρεσε πιο πολυ.

        Liked by 1 person

Leave a comment