Uncategorized

Τι θα διαβάσω τον Οκτώβριο;

Μετά απο ένα καλοκαίρι όπου η ενέργεια μου για blogging και διάβασμα ήταν σχεδόν μηδενική νιώθω τώρα να ξυπνούν μέσα μου ανάγκες που είχα καιρό να νιώσω. Θέλω να διαβάσω τόσο πολύ, να ξαναγυρίσω στις μέρες όπου τα βιβλία μου είχαν σταθερό ρόλο στην ημέρα μου. Να τα τακτοποιώ δύο με τρείς φορές την εβδομάδα οδηγώντας στην τρέλα τον φίλο μου- αλλά όχι να αγοράζω νέα βιβλία. Βασικά αυτό που με χαροποιεί είναι ότι επιτέλους βρήκα πάλι την χαρά στο χόμπι μου! Ξεκόλλησα απο το τέλμα μου με τον Μ.Καραγάτση και τον Κίτρινο Φακελό του (κριτική εδώ) και με το να φτιάξω ένα φθινωπορινό tbr πρόγραμμα. Θέλω πολύ να διαβάσω αστυνομικά βιβλία, λίγο θρίλερ και κοινωνικά αλλά νίωθω την ανάσα τόσων βιβλίων που περιμένουν στα ράφια μου στο σβέρκο μου και με λούζει κρύος ιδρώτας! Για αυτό αντιμετώπισα το προβλημά μου μεθοδικά και με σοβαρότητα.

1.Θέλω λίγο μυστήριο, λίγο θρίλερ και ελάχιστο σασπένς. Βλέπω τι βιβλία υπάρχουν στα ράφια μου και επιλέγω δυο.

Καβαφικοί φόνοι/Θ.Παπαθεωδόρου

9786180103274_hd

Αλεξάνδρεια, δεκαετία του 1920
Η λευκή πόλη της Μεσογείου ζει τις μεγάλες στιγμές της δόξας της. Φυλές, γλώσσες, πολιτισμοί. Βαμβακέμποροι στην μπόρσα, τροτέζες στο λιμάνι. Αποικιοκράτες και τυχοδιώκτες. Πόρνες και ποιητές. Ανάμεσά τους, ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης. Κι η σκιά του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα Έ. Μ. Φόρστερ.

Αθήνα 2010
Ο ποιητικά σκηνοθετημένος φόνος μιας υπερήλικης Αιγυπτιώτισσας, λάτριδος του Κ. Π. Καβάφη, πυροδοτεί μια σειρά από εγκλήματα βασισμένα σε κάποια από τα εκλεκτότερα έργα του μεγάλου Αλεξανδρινού.
Καθώς στην Αθήνα και την Αλεξάνδρεια οι καβαφικοί φόνοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον σαν μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων, ο κυνικός ντεντέκτιβ Νίκος Μάντης κι ο ιδιόρρυθμος καθηγητής Ξενοφών Δαρείος αποδύονται σ’ ένα ασθματικό κυνήγι για να ανακαλύψουν το μυστικό που φυλάσσει η αινιγματική Λέσχη της Ιθάκης και να λύσουν μια ιεροτελεστική ακολουθία ποιητικών εγκλημάτων, νιώθοντας στο πετσί τους τους στίχους του λατρεμένου ποιητή.

Τόκυο/Mo Hyder

tokyonovel

Μια φοιτήτρια από την Αγγλία, η “Γκρέη”, έχει κυριευθεί από παράφορη εμμονή για ένα παρελθόν που είναι αδύνατον να καταλάβει. Ταξιδεύει στο Τόκυο ακολουθώντας τα ίχνη μιας φήμης που θέλει τη μοναδική ταινία-μαρτυρία για το πιο φρικτό βασανιστήριο στη σφαγή της Νανκίν το 1937, να βρίσκεται εκεί. Μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να τη βοηθήσει: ο Shi Chongming, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Waseda, είναι ένας από τους λίγους επιζήσαντες της σφαγής που κρατάει το κλειδί για την έρευνα της Γκρέη. Τι αντάλλαγμα όμως απαιτεί για να τη βοήθησει;
Απεγνωσμένη από τη σκληρότητα της ιαπωνικής μεγαλούπολης όπου δεν γνωρίζει κανέναν, η Γκρέη δέχεται να εργαστεί ως συνοδός σε ένα κεντρικό νυχτερινό κλαμπ για Ιάπωνες επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα μέλη της yakusa. Ένας “νονός” ξεχωρίζει: αιωνόβιος, σε αναπηρική πολυθρόνα, περιτριγυρισμένος από μία τερατώδη κουστωδία και κύριο όργανό του τη “Νοσοκόμα”, το Τέρας της Σαϊτάμα. Η μακροημέρευση και η υγεία του εξαρτάται από ένα παντοδύναμο ελιξήριο. Αυτό το ελιξήριο όμως το έχουν βάλει στο μάτι πολλοί – με οποιοδήποτε τίμημα. Και κάτω από τη σκοτεινή επιφάνεια του σημερινού Τόκυο καραδοκεί, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου του Shi Chongming που περιγράφουν ανάσα προς ανάσα τη σφαγή, η ιστορία, και οι δαίμονες από το παρελθόν απαιτούν εκδίκηση…

2. Θέλω να διαβάσω ποίηση κάτι που έχω καιρό να κάνω, επιλέγω τρείς συλλιγές.

Τραβέρσο/ Ν.Καββαδίας

traverso

Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα/Τ. Λειβαδίτης (όχι ακριβώς ποιήση)

104060

3. Θέλω να επιστρέψω ένα δανεικό βιβλίο, οπότε πρέπει να το τελειώσω.

Οι ψαράδες/Obioma Chigozie

0010824_195

Σε μια μικρή πόλη της δυτικής Νιγηρίας τέσσερα νεαρά αδέλφια –ο μικρότερος είναι εννιά και ο μεγαλύτερος δεκαπέντε– εκμεταλλεύονται την απουσία του πατέρα τους από το σπίτι για να πάνε για ψάρεμα στο απαγορευμένο κοντινό ποτάμι. Εκεί θα συναντήσουν έναν επικίνδυνο τρελό που θα προφητεύσει ότι ο μεγαλύτερος αδελφός θα δολοφονηθεί από ένα από τα αδέλφια του. Αυτή η προφητεία θα σταθεί η αφορμή να διαλυθεί ο ισχυρός δεσμός τους και η αφετηρία μιας αλυσίδας τραγικών γεγονότων σχεδόν μυθικών διαστάσεων.

Μια ιστορία αγάπης, μίσους και εκδίκησης που διαδραματίζεται με φόντο τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη Νιγηρία της δεκαετίας του ’90. Μια συγκλονιστική αφήγηση με τη φωνή του μικρότερου αδελφού, του Μπέντζαμιν, και εξαιρετική χρήση της γλώσσας. Αναφορές στην αφρικάνικη φύση, στους μύθους και τις δοξασίες της Νιγηρίας, καταγραφή της καθημερινότητας με κύριο άξονα τη σύγκρουση μεταξύ παραδοσιακού και δυτικού τρόπου ζωής, σε ένα έξοχο πρώτο βιβλίο ενός λογοτέχνη που αξιοποιεί με μοντέρνο τρόπο την αφρικάνικη αφηγηματική παράδοση και φαίνεται να έχει μακρά καριέρα μπροστά του.

 

Εσείς τι θα διαβάσετε;

 

 

21 thoughts on “Τι θα διαβάσω τον Οκτώβριο;

  1. Από αυτά έχω διαβάσει τους “Καβαφικούς Φόνους”. Για τον Οκτώβριο το μόνο που έχω προγραμματίσει λόγω αυξημένων υποχρεώσεων είναι ” Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών” του Δ. Μαμαλούκα.

    Liked by 2 people

      1. Έχουν ενδιαφέρον καθώς ο συγγραφέας λέει πολλά για τον Καβάφη. Το αστυνομικό κομμάτι θα μπορούσε να είναι καλύτερο στο τελείωμά του, φαίνεται ότι ήταν περισσότερο αφορμή παρά αιτία.

        Liked by 1 person

  2. Διαβάζω τώρα (με ταχύτητα χελώνας- λόγω υποχρεώσεων- αφού είναι πολύ μικρό!-ντροπή μου!) το “Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο” της Νίνα Γκεόρκε. Με περιμένουν φρέσκα φρέσκα στη βιβλιοθήκη τα: “Μετά από σένα” – Τζότζο Μόις, “Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε” – Άντονυ Ντορ, το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας (“Η Κοιλάδα της Λάσπης”) – Ιωάννα Μπουραζοπούλου, καθώς και τα διηγήματα της Alice Munro με τίτλο Something I’ve been meaning to tell you…Θέλω κάπου εδώ να κολλήσω και την Έλενα Φερράντε – “Υπέροχη Φίλη μου” αλλά δεν την πήρα ακόμη, είπα να συγκρατηθώ… 😉

    Liked by 1 person

  3. Οχι τίποτα άλλο, αλλά χωρίς να πολυσκαμπάζει από λογοτεχνία (εκείνος έχει πόρωση με τους σινεφιλ σκηνοθέτες) το βιβλίο του Ντορ μου το πήρε δώρο (από το σούπερμαρκετ, χιχι γιατί του φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον η περίληψη) το έτερον ημισυ, οπότε… ας τολμήσω να το αφήσω αδιάβαστο,ποιος τον ακούει χιχι! 😉

    Liked by 1 person

  4. To Tοκυο φαινεται πολύ ενδιαφέρον! Στα ελληνικα το έχει ή στα αγγλικά?
    Εγώ ακόμα διαβάζω το The Heart Goes Last, μετά από μια καλή αρχή μου τα χάλασε και δεν εχω και πολύ όρεξη να το συνεχίσω.
    Ελπίζω να ξαναφτιάξει η ιστορία σύντομα!
    Μετά από αυτό λέω να διαβάσω κανενα γιαπωνέζικο, μου έχουν λείψει!
    Μάλλον Ruy Murakami.

    Liked by 1 person

  5. Θέλω να διαβάσω το “Κάποτε στη Σαλονίκη” της Μεταξίας Κράλλη. Βγήκε πριν λίγο καιρό και φαίνεται πως θα είναι πολύ ωραίο. Γενικά αυτή η συγγραφέας είναι από τις αγαπημένες μου!!! 🙂

    Liked by 1 person

  6. Φαίνονται όλα πολύ ενδιαφέροντα και μια που άργησα να δω το ποστ πάω να διαβάσω και τις κριτικές χεχεχε
    Φιλιάααααααααα!

    Liked by 1 person

Leave a comment