Book Reviews

Review: Στην παγίδα του χρόνου από την Marisha Pessl.

Η Μπίατρις δεν έχει μιλήσει στους κολλητούς της μετά τον μυστηριώδη θάνατο του αγοριού της, του Τζιμ. Τώρα, έναν χρόνο αργότερα, θα πρέπει να τους συναντήσει. Είναι όλοι τους πλούσιοι, όμορφοι και πιθανότατα επικίνδυνοι, καθώς η Μπίατρις είναι σίγουρη ότι κάποιος από αυτούς γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη.

Επιστρέφει στο Γουίνκροφτ, την παραθαλάσσια έπαυλη όπου πέρασαν τόσες νύχτες με μυστικά, έρωτες και σχέδια να αλλάξουν τον κόσμο, ελπίζοντας ότι θα φτάσει στον πυρήνα των σκοτεινών ερωτήσεων που τη βασανίζουν σχετικά με τον θάνατο του Τζιμ. Καθώς όμως η επίσκεψη εξελίσσεται σε μια θολή βραδιά από βεβιασμένα αστεία και ανεξιχνίαστες σιωπές, η Μπίατρις διαισθάνεται ότι ποτέ δεν πρόκειται να μάθει την αλήθεια.

Τότε ένας μυστηριώδης άνδρας χτυπάει την πόρτα. Με απόλυτη φυσικότητα, τους ανακοινώνει το αδιανόητο: ο χρόνος γι’ αυτούς έχει κολλήσει και μπορεί να ξεκολλήσει μόνο αν οι πρώην φίλοι πάρουν μια συγκλονιστική απόφαση. Τώρα η Μπίατρις έχει μια τελευταία ευκαιρία να βρει τις απαντήσεις… και να ζήσει.

Το είχα στο Kindle μου πολλούς μήνες να με περιμένει χωρίς να βιάζομαι να το διαβάσω αλλά όταν είδα ότι μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες αποφάσισα να το ξεκινήσω για να μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη καθώς θα ανεβαίνουν οι πρώτες κριτικές. Ξεκίνησε ωραία· η ανάγνωση κυλούσε γρήγορα αλλά σταθερά. Οι πρώτες σελίδες βάζουν τις δομές για ένα καλό «σκοτεινό» μυστήριο και όταν μπαίνει το supernatural στοιχείο η ιστορία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Μπορώ να πω ότι το ¼ του βιβλίου μου άρεσε πολύ, μετά δυστυχώς πήρε μια στροφή η ιστορία που δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα.

Θεωρώ ότι του έλειπαν οι ζωντανοί χαρακτήρες. Το καστ του μυθιστορήματος είναι καρικατούρες χαρακτήρων που συνηθίζεις να βρίσκεις σε εφηβικά βιβλία, η πλούσια εκκεντρική όμορφη κοπέλα, ο εκλεπτυσμένος γκέι φίλος, το «φυτό» που είναι στο παρασκήνιο και ένα άβολο ρομάντζο κτλ  και ενώ η ιστορία είχε πολύ καλή βάση η συγγραφέας δεν την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, γιατί με τόσα καλά στοιχεία θα μπορούσε να την είχε αποθεώσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα τι συνέβη στον Τζίμ, θα προτιμούσα το γεγονός ότι ζούσαν συνέχεια την ίδια μέρα να είχε χρησιμοποιηθεί για καλύτερο σκοπό.

Για να μην μακρηγορώ δεν είναι κακό βιβλίο, θεωρώ ότι σε πολλούς θα αρέσει απλά εμένα δεν με άγγιξε ιδιαίτερα. Πέρασα καλά διαβάζοντας το, ήταν ότι έπρεπε μιας και το διάβασα μέσα σε δύο ημέρες απλά θα μπει στην λίστα με τα βιβλία που ήταν απλώς  ΟΚ.

*Μέσα στο βιβλίο αναφέρεται ένα άλλο βιβλίο που παίζει μεγάλο ρόλο στην ιστορία και σαν αναγνώστρια θα ήθελα τόσο να το διαβάσω αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Όσοι διαβάσετε το «Στην παγίδα του χρόνου» θα καταλάβετε τι εννοώ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s